Toruńskie Katarzynki zamknięte w słoiczku

Toruńskie Katarzynki zamknięte w słoiczku
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
Szybki i jakże zimowo-świateczny deser idealny na wyjścia w zimowy plener!

Składniki

  • kilka pierniczków drobno pokruszonych
  • serek mascarpone 125g
  • jogurt grecki 200g
  • 5 łyżeczek cukru pudru
  • 1 banan
  • 1 owoc kaki lub 2 śliwki
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 8 małych bez
  • 3 łyżeczki migdałów w płatkach
  • 1 łyżeczka suszonej żurawiny
  • kilka orzechów włoskich
  • ½ słoiczka ulubionych powideł lub konfitur

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    1.Na dno słoiczka wykładamy pokruszone pierniczki

    2.Przygotowujemy warstwę białą: łączymy serek z jogurtem, cukrem pudrem i rozgniecionym bananem*

    * (nie musimy używać blendera czy miksera, wystarczy całość energicznie mieszać do połączenia składników, a wówczas nie musi długo się chłodzić deser w lodówce)

    3. Wykładamy ½ białej masy na pierniczki

    4. Kolejna warstwa to powidła lub konfitura

    5. Owocową warstwę przykrywamy pozostałą częścią białej masy, na którą układamy pokrojony owoc kaki lub śliwki, posypujemy przyprawą do piernika, żurawiną oraz pokrojonymi i uprażonymi orzechami włoskimi

    6. Dekorujemy bezikami oraz migdałami

    7. Chłodzimy w lodówce ok. 2h

    8. Słoiki w dłonie i do lasu marsz!

Składniki
  • kilka pierniczków drobno pokruszonych
  • serek mascarpone 125g
  • jogurt grecki 200g
  • 5 łyżeczek cukru pudru
  • 1 banan
  • 1 owoc kaki lub 2 śliwki
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 8 małych bez
  • 3 łyżeczki migdałów w płatkach
  • 1 łyżeczka suszonej żurawiny
  • kilka orzechów włoskich
  • ½ słoiczka ulubionych powideł lub konfitur
Składniki