Tort z owocami

Tort z owocami
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Prosty i kolorowy tort z owocami

Składniki

  • Mąka ziemniaczana
  • Mąka pszenna
  • drożdże instant
  • Jajko
  • Miód
  • Mascarpone
  • ricotta
  • śmietanka 36%
  • czekolada 99 %
  • barwnik spożywczy czerwony
  • nalewka wiśniowa
  • Żurawina
  • galaretka truskawkowa
  • owoce
  • czekolada ruby
  • czekolada biała
  • Herbatniki
  • dżem wiśniowy bez cukru

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
    -1 szklankę mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki mąki pszennej przesiać i wymieszać z drożdżami.
    -Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
    -Żółtka zmiksować z miodem.
    -Połączyć całość i przelać do tortownicy o średnicy 18cm
    -Biszkopt piec w 180 stopniach przez 45 min.
    - Wystudzić i pokroić na 3 blaty

  2. Krem straciatella:
    -Ubić 500 ml śmietanki i dodać 3 łyżki płynnego miodu
    - 1/3 masy odłożyć, a resztę zmiksować z 300g ricotty oraz drobno pokrojonej gorzkiej czekolady

  3. Krem mascarpone:
    - 1/3 masy, która została odłożona od kremu straciatella, wymieszać z 300g serka mascarpone.
    - odłożyć dwie łyżki i zmiksować z kilkoma kroplami czerwonego barwnika spożywczego

  4. Tort:
    - blat biszkoptu nasączyć nalewką wiśniową rozcieńczoną wodą
    - posmarować dżemem wiśniowym bez cukru a następnie 1/3 kremu straciatella i przykryć drugim blatem, na który układamy identyczne warstwy
    - szczyt tortu smarujemy kremem straciatella
    - obkrajmy nożem całość tortu tak aby usunąć nierówności
    - zewnętrzną część tortu smarujemy kremem mascarpone (dolną część kremem z barwnikiem)

  5. Proponowane dekoracje:

    Tort dekorujemy według uznania owocami. Poniżej dodatkowe propozycje z zastosowaniem cake pops własnej roboty oraz galaretkami w różnych kształtach, którymi ozdobiłam mój tort.

    - rozrabiamy galaretkę w 150ml wody i zanurzamy w niej kilka truskawek
    -resztę przelewamy do foremek w kształcie serduszek
    -czekamy aż galaretka stężeje

    - pozostałe truskawki oblewamy w czekoladzie białej i tworzymy wzorki, oblewając ciemną czekoladą

    - obkrojone z tortu resztki, pozostałości kremu, dżem oraz żurawinę biedujemy z odrobiną nalewki wiśniowej i formujemy kuleczki, które następnie oblewamy czekoladą gorzką, ruby oraz białą. Można użyć posypki cukrowej lub pokruszonych herbatników

    Smacznego!

Komentarze do przepisu (1)

Docherro 30 maja
Pyszny torcik:)
Składniki
  • Mąka ziemniaczana
  • Mąka pszenna
  • drożdże instant
  • Jajko
  • Miód
  • Mascarpone
  • ricotta
  • śmietanka 36%
  • czekolada 99 %
  • barwnik spożywczy czerwony
  • nalewka wiśniowa
  • Żurawina
  • galaretka truskawkowa
  • owoce
  • czekolada ruby
  • czekolada biała
  • Herbatniki
  • dżem wiśniowy bez cukru
Składniki