Tort z masą budyniową czekoladową,

Tort z masą budyniową czekoladową,
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: ziembulka
Wyśmienity:) smakuje dzieciom i dorosłym :)

Składniki

  • Biszkopt z 5 jaj ja użyłam takiego :
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki zwykłej
  • 1/4 szklanki mąki zwiemniaczanej
  • Masa budyniowa:
  • 2 szklanki mleka + 1/2 szklanki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 budyń czekoladowy bez cukru
  • po 1 łyżce mąki zwykłej i ziemniaczanej
  • 250 gram masła
  • dodatkowo: śnieżka do dekoracji z barwnikami,
  • poncz do biszkoptu

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek ubić na sztywno, po tym czasie powoli dosypywać cukier. Ubić lśniącą pianę. Zmniejszyć obroty miksera na minimum i dodać żółtka po jednym, a następnie dodać przesiane mąki.
    spód tortownicy o średnicy 24 cm wysmarować margaryną i wysypać mąką. Boków tortownicy nie smarujemy !
    Pieczemy w 170 st przez 25-30 minut. Upuszczamy tortownicę z upieczonym biszkoptem na podłogę z wysokości kolan. Wkładamy do piekarnika i uchylamy drzwiczki. Wyjmujemy całkowicie wystudzony. Dzielimy na 3 równe płaty.

  2. Mleko gotujemy z cukrem. W połowie szklanki mleka należy rozmieszać budyń i mąki, wlewamy to do gotującego się mleka i mieszamy energicznie żeby się grudki nie zrobiły. Gotujemy chwilę. Studzimy i zimny wkładamy do lodówki [najlepiej na parę godz.]

  3. Masło ucieramy do białości, po czym dodajemy po jednej łyżce budyniu [ważne żeby robić to powoli, żeby masa była po utarciu puszysta].

  4. Biszkopty ponczujemy, masę dzielimy na 3 części [ 2 do przełożenia, 1 do obłożenia tortu.

    ubijamy Śnieżkę wg przepisu na opakowaniu i dekorujemy wg własnego uznania. Chłodzimy tort, smacznego :)

Komentarze do przepisu (9)

Ewaaa 10 lutego 2015
Ziembulko, szalejesz, świetny jest, masz talent i cieszę się, że go rozwijasz, dzieciaki musiały być... Czytaj całość »
Ziembulko, szalejesz, świetny jest, masz talent i cieszę się, że go rozwijasz, dzieciaki musiały być zachwycone ! :)
Futka 10 lutego 2015
Cudny torcik! Samo patrzenie na niego wywołuje uśmiech na twarzy i kusi do zjedzenia choćby kawałeczka :)
BEATA1978 13 lutego 2015
Śliczny, uwielbiam patrzyć na takie cudne torty :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Biszkopt z 5 jaj ja użyłam takiego :
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki zwykłej
  • 1/4 szklanki mąki zwiemniaczanej
  • Masa budyniowa:
  • 2 szklanki mleka + 1/2 szklanki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 budyń czekoladowy bez cukru
  • po 1 łyżce mąki zwykłej i ziemniaczanej
  • 250 gram masła
  • dodatkowo: śnieżka do dekoracji z barwnikami,
  • poncz do biszkoptu
Składniki