Tort z likierem pomarańczowym,miętowym i rumem.

Tort z likierem pomarańczowym,miętowym i rumem.
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Docherro
Tort dla dorosłych.Mocno alkoholowy i bardzo smaczny.Lekki ,pachnący pomarańczą ,miętą ,rozpływa się w ustach. Szybki do zrobienia i bez pieczenia. Serdecznie polecam:)

Składniki

  • podłużne biszkopty 420g
  • likier pomarańczowy 50ml
  • likier miętowy 50ml
  • rum 70ml
  • 2 serki mascarpone
  • 2 śmietanki 30%
  • 2 śmietan-fixy
  • cukier puder 4 łyżki
  • kopiata łyżka kawy mielonej
  • mandarynki 4 szt
  • maliny 100g

Przygotowanie

  1. Zaparzyć kawę ,zalać szklanką wrzątku.Zostawić do wystudzenia.
    Do zimnej kawy wlać 70ml rumu.

    Tortownicę 25/25cm wyłożyć folią aluminiową.
    Na spód dać biszkopty i naponczować kawą z rumem.

  2. Śmietanki ubić z dodatkiem 4 łyżek cukru pudru i śmietan-fixem.

    Do miski wyłożyć serki ,dodać ubite śmietanki,zmiksować.
    Masę podzielić na dwie części.

    Do jednej części wlać likier pomarańczowy.
    Masę wyłożyć na biszkopty i przykryć następnymi,które również ponczujemy kawą z rumem.

    Druga warstwa miętowa ,ją dzielimy na pół ,część zostawiamy na posmarowanie wierzchu torta.

    Po wyłożeniu warstwy miętowej znów układamy biszkopty ,które ponczujemy,i dajemy ostatnią warstwę masy miętowej.

  3. Dekorujemy owocami .

  4. Tort dać do lodówki na kilka godz.

  5. Smacznego życzę!

Komentarze do przepisu (26)

fafiatko 29 listopada 2019
Ale pyszne smaki, po takim ciacho to raczej nie można usiąść za kierownica:)))
slodkisentyment 29 listopada 2019
Łooo, iście z procentami :) Cudowne ciacho :)
Maudie 29 listopada 2019
Ty kusicielko,Ty! :) Cudowny tort:))))))))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • podłużne biszkopty 420g
  • likier pomarańczowy 50ml
  • likier miętowy 50ml
  • rum 70ml
  • 2 serki mascarpone
  • 2 śmietanki 30%
  • 2 śmietan-fixy
  • cukier puder 4 łyżki
  • kopiata łyżka kawy mielonej
  • mandarynki 4 szt
  • maliny 100g
Składniki