Tort z korzennym solonym karmelem i popcornem

Tort z korzennym solonym karmelem i popcornem
> 1-2 os.
> > 60 min
trudne
przystępne
Bardzo dużo osób pytało o przepis na ten tort, a myślałem, że jest taki prosty :D, dlatego go Wam udostępniam. Przepis jest na tort fi 12cm i wysokości 9cm. To co będzie potrzebne, a raczej konieczne to rant regulowany.

Składniki

  • ½ szklanki mąki
  • 0,4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • sok z 1 cytryny do nasączenia
  • 100ml śmietanki 30%
  • mascarpone 250g
  • 3 łyżk cukru pudru
  • 300g malin
  • 2 łyżeczki agaru
  • 100g masła( minimum 82% zawartości tłuszczu!)
  • 42g cukru
  • 35 ml mleka zwykłego
  • 56g mleka w proszku
  • kilka kropel barwnika w proszku
  • 75g cukru
  • 35g zimnego masła
  • 50ml śmietanki kremówki 30%
  • łyżeczka imbiru
  • łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie

  1. 1. Przygotować biszkopt, białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, a gdy będziemy już połączona masa dodać żółtka. Miksować do połączenia. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać z resztą masy. Piec w rancie ustawionym na 12 cm przez 35 minut, pod koniec pieczenia sprawdzić suchym patyczkiem. Odstawić do ostudzenia.

    2. Podzielić nożem strunowym biszkopt na blaty.

    3. Pierwszy blat nasączyć sokiem z cytryny.

    4. Maliny zagotować, dodać agar i gotować jeszcze przez minutę aż do rozpuszczenia. Zblendować i przelać przez sito. Wylać na nasączony blat. Przykryć kolejnym z wierzchu.

    5. Wszystkie składniki kremu zmiksować na krem. Wyłożyć na blat, przykryć kolejnym blatem.

    6. Mleko z cukrem zagotować do momentu uzyskania jednolitego syropu. Ostudzić. Masło ubić na puch i stopniowo wlewać syrop. Na koniec dodawać po łyżce mleka w proszku i barwnik. Miksować do uzyskania gładkiego kremu.

    7. Złożony tort wyjąć z rantu. Szpatułką obtoczyć tort. Odstawić do lodówki do schłodzenia.

    8. Zabieramy się za karmel, do rondelka wsypujemy cukier i obserwujemy mieszając aby się nie przypalił. Następnie dodajemy masło, karmel będzie bardzo parował i zbije się, mieszamy aż uzyskamy gładką konsystencję. Dolewamy śmietankę i powtarzamy krok, na koniec wsypujemy sól i przyprawy korzenne. Mieszamy dokładnie. Odstawiamy do zgęstnienia.

    9. Polewamy z wierzchu karmelem tworząc drobne strużki po bokach tortu. Dekorujemy popcornem. Smacznego!

Komentarze do przepisu (2)

ErJot 04 stycznia 2019
Tort naprawdę robi wrażenie:)
babcitereskiciasta 07 stycznia 2019
To samo pomyślałam, że robi wrażenie.:)
Składniki
  • ½ szklanki mąki
  • 0,4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • sok z 1 cytryny do nasączenia
  • 100ml śmietanki 30%
  • mascarpone 250g
  • 3 łyżk cukru pudru
  • 300g malin
  • 2 łyżeczki agaru
  • 100g masła( minimum 82% zawartości tłuszczu!)
  • 42g cukru
  • 35 ml mleka zwykłego
  • 56g mleka w proszku
  • kilka kropel barwnika w proszku
  • 75g cukru
  • 35g zimnego masła
  • 50ml śmietanki kremówki 30%
  • łyżeczka imbiru
  • łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki soli
Składniki