Tort z bitą śmietaną

Tort z bitą śmietaną
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: dalijka
Pyszny urodzinowy tort idealny dla dzieci.

Składniki

  • Na 1 biszkopt:jajka, 4
  • cukier, 3/4 szklanki
  • mąka, 1 szklanka
  • Krem jasny:śmietana 30%, 500 ml
  • śmietan fix, 2 opakowania
  • cukier puder, 4 łyżki
  • Krem ciemny:Śmietana 30%, 250 ml
  • śmietan- fix, 1 opak.
  • nutella, 4 łyżki
  • cukier puder., 2 łyżki
  • Poncz:
  • napar z herbaty, ok 500ml
  • sok z połówki cytryny
  • cukier., 4-6 łyżeczek
  • dżem z czerwonej porzeczki*
  • czekoladowa posypka, do dekoracji

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Będą potrzebne 2. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Jeśli mamy 2 jednakowe tortownice można odrazu zrobić podwójną porcję i upiec. Piec około 30-35 min w temp. 180 stopni. Dobrze upiec je dzień wcześniej. Piekłam w tortownicy o srednicy 21 cm, ale spokojnie można uzyć na 25-26 cm.

  2. Krem jasny: Ubić śmietankę na wysokich obrotach, po chwili ubijania dodać śmietan fix oraz cukier puder i ubijać aż powstanie puszysta, gęsta masa.

  3. Krem ciemny: Śmietanę ubić, dodać śietan fix i cukier puder. Na koniec dać nutellę i wymieszać.

  4. Poncz: Składniki na poncz dokładnie wymieszać, ma być kwaśny.

  5. Obydwa biszkopty przekroić na połowę. (4 placki). Pierwszy placek nasączyć ponczem i posmarować niezbyt grubą warstwą jasnego kremu. Drugi placek posmarować (od przypieczonej strony)dżemem i ułożyć na pierwzszym placku dżemem do kremu. NAsączyć ponczem i posmarować ciemnym kremem. (Zużyć mniejszą część). Położyć trzeci placek, naponczować i posmarować jasnym kremem (można zostawić do dekoracji), przykryć ostatnim plackiem, który również smarujemy dżemem od przypieczonej strony i dżemem odwracamy do jasnego kremu. Cały tort posmarować kremem ciemnym i ozdobić.

  6. *użyłam dżemu z czarnej porzeczki, nutelli można dać więcej, wtedy zmniejszyć il. cukru pudru

  7. Przepis lekko zmodyfikowany z: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/

Komentarze do przepisu (3)

aniag81 01 lutego 2011
tORCIK NA PEWNO PYSZNY JADAŁAM PODOBNE. cHCIAŁAM ZADA PYTANIE ODNOSCNIE NUTELI CZY MAM JĄ PODGRZ CZY TAKĄ WPROST... Czytaj całość »
tORCIK NA PEWNO PYSZNY JADAŁAM PODOBNE. cHCIAŁAM ZADA PYTANIE ODNOSCNIE NUTELI CZY MAM JĄ PODGRZ CZY TAKĄ WPROST ZE SŁOICZKA?
dalijka 02 lutego 2011
dałam taką ze słoika nic nie podgrzewałam:)
ola100 24 stycznia 2014
jaki szybki tort raz zrobilam maslo chyba za dlugo ubijalam
Składniki
  • Na 1 biszkopt:jajka, 4
  • cukier, 3/4 szklanki
  • mąka, 1 szklanka
  • Krem jasny:śmietana 30%, 500 ml
  • śmietan fix, 2 opakowania
  • cukier puder, 4 łyżki
  • Krem ciemny:Śmietana 30%, 250 ml
  • śmietan- fix, 1 opak.
  • nutella, 4 łyżki
  • cukier puder., 2 łyżki
  • Poncz:
  • napar z herbaty, ok 500ml
  • sok z połówki cytryny
  • cukier., 4-6 łyżeczek
  • dżem z czerwonej porzeczki*
  • czekoladowa posypka, do dekoracji
Składniki