Tort wiśniowy

Tort wiśniowy
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Wczoraj były trzecie urodzinki mojej córeczki i z tej okazji przygotowałam dla niej tort. Jako, ze jest sezon na wiśnie, to postawiłam na smak wiśniowy. Tort zrobiłam na kokosowym biszkopcie z samych białek. Przełożyłam go budyniem o smaku wiśniowym, galaretką wiśniową z wiśniami i pianką wiśniową na bazie śmietany śnieżki i galaretki. Tort otynkowałam cienko ubitą śmietaną. Na wierzch położyłam opłatek z motywem z jednej z ulubionych bajek córeczki. Opłatek trochę mi się pomarszczył, ale dzieci i tak były zachwycone. Tort wyszedł smaczny, nie przesłodzony, idealny na letnią pogodę.

Składniki

  • Biszkopt kokosowy:
  • 1,5szkl. białek
  • 1szkl. cukru
  • 45g cukru waniliowego
  • 1,5szk mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5szkl. wiórków kokosowych
  • 125g masła
  • szczypta soli
  • opcjonalnie kilka kropel olejku waniliowego
  • Nasączenie:
  • sok z cytryny
  • 250ml gorącej wody
  • 1 łyżka cukru
  • Budyń wiśniowy:
  • 1 budyń wiśniowy bez cukru
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5szkl. mleka
  • 100g masła
  • Galaretka wiśniowa:
  • 2szkl wiśni wydrylowanych
  • 600ml gorącej wody
  • 2 galaretki wiśniowe
  • Pianka wiśniowa:
  • 150ml zimnego mleka
  • 1 opakowanie śmietany śnieżki
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 125ml gorącej wody
  • Dodatkowo:
  • 3 kubeczki po 200g śmietany 30%
  • 2 śmietan - fixy
  • 1 cukier waniliowy
  • dowolne ozdoby (u mnie opłatki tortowe, kwiatki waflowe i draże truskawkowe)

Przygotowanie

  1. Przygotowanie tortu rozpoczęłam od upieczenia biszkoptu. Masło roztopiłam w rondelku i odstawiłam do wystygnięcia. Białka przełożyłam do dużej miski i ubiłam je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do piany, ciągle miksując wsypywałam powoli cukier zwykły i waniliowy i ubijałam, aż cukier się rozpuścił, a piana zrobiła się błyszcząca. Wsypałam wiórki kokosowe i wymieszałam delikatnie. Następnie przesiałam bezpośrednio do piany mąkę z proszkiem do pieczenia i znów wymieszałam ostrożnie łyżką. Na koniec cienkim strumieniem wlałam do ciasta roztopione masło i olejek waniliowy i znów wymieszałam do połączenia składników. Ciasto przełożyłam do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam do suchego patyczka (ok. 40 minut) w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu biszkopt wystudziłam na metalowej kratce i przekroiłam na trzy blaty.

    Gorąca wodę wymieszałam z sokiem z cytryny i cukrem i odstawiłam do wystygnięcia. 1/3 ponczu nasączyłam pierwszy blat biszkoptu ułożony na paterze, w obręczy od tortownicy, w której się piekł.



    1szklankę mleka zagotowałam. W pozostałym mleku rozmieszałam proszek budyniowy i cukier. Mieszankę przelałam na gotujące się mleko i ciągle mieszając, ugotowałam gesty budyń. Do gorącego budyniu dodałam masło i mieszałam, aż się rozpuściło i dokładnie połączyło z budyniem. Budyń wyłożyłam na nasączony biszkopt i przykryłam go drugim blatem biszkoptu. Biszkopt znów nasączyłam połową pozostałego ponczu.

    W 600ml gorącej wody rozpuściłam galaretki wiśniowe. Do gorącej galaretki dodałam wydrylowane wiśnie. Wymieszałam i odstawiłam do wystygnięcia. Wystudzoną galaretkę wstawiłam do lodówki, żeby zaczęła tężeć i taką tężejącą wyłożyłam na biszkopt. Na galaretce ułożyłam ostatni blat biszkoptu i nasączyłam go resztą ponczu.

    Galaretkę wiśniową rozpuściłam w 125ml gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia. Śmietanę śnieżkę wsypałam do zimnego mleka i ubijałam przez kilka minut aż powstał puszysty krem. Do ubitej śnieżki wlałam wystudzoną galaretkę i dokładnie wymieszałam. Masę wylałam na tort. Tort wstawiłam do lodówki, aby wszystkie masy stężały.

    Śmietanę 30% przelałam do miski. Wsypałam śmietan - fixy i cukier waniliowy i ubiłam na sztywno. Śmietaną posmarowałam wierzch i boki tortu. Tort udekorowałam opłatkiem cukrowym. Z reszty śmietany zrobiłam rozetki na rancie tortu i poutykałam w nie draże truskawkowe oraz kwiatki waflowe.

Komentarze do przepisu (4)

KulinarnaChwila 26 lipca
Pyszotka:)
smaker 26 lipca
To jest prawdziwe dzieło sztuki - tort wyszedł pięknie :)!

Wskazówka dla wszystkich co do opłatka:... Czytaj całość »
To jest prawdziwe dzieło sztuki - tort wyszedł pięknie :)!

Wskazówka dla wszystkich co do opłatka: najczęściej marszczy się on pod wpływem wilgoci. Polecamy najpierw dobrze wyrównać górną warstwę kremu, schłodzić ciasto i "przykleić" opłatek tuż przed podaniem go gościom (max. godzinę przed). Ryzyko, że nam się zmarszczy jest wtedy mniejsze. Pozdrawiamy!
dziękuję, tak też robiłam. Opłatek się wyprostował dopiero po kilku godzinach od położenia :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Biszkopt kokosowy:
  • 1,5szkl. białek
  • 1szkl. cukru
  • 45g cukru waniliowego
  • 1,5szk mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5szkl. wiórków kokosowych
  • 125g masła
  • szczypta soli
  • opcjonalnie kilka kropel olejku waniliowego
  • Nasączenie:
  • sok z cytryny
  • 250ml gorącej wody
  • 1 łyżka cukru
  • Budyń wiśniowy:
  • 1 budyń wiśniowy bez cukru
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5szkl. mleka
  • 100g masła
  • Galaretka wiśniowa:
  • 2szkl wiśni wydrylowanych
  • 600ml gorącej wody
  • 2 galaretki wiśniowe
  • Pianka wiśniowa:
  • 150ml zimnego mleka
  • 1 opakowanie śmietany śnieżki
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 125ml gorącej wody
  • Dodatkowo:
  • 3 kubeczki po 200g śmietany 30%
  • 2 śmietan - fixy
  • 1 cukier waniliowy
  • dowolne ozdoby (u mnie opłatki tortowe, kwiatki waflowe i draże truskawkowe)
Składniki