Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort wiśniowy"
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 6613
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 143
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 846
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 6613
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 143
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 846
Składniki
Ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty krem. Następnie delikatnie wmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, kakao, a na koniec dodaj olej. Ciasto wlej do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 165 °C. Poczekaj, aż korpus ostygnie i przekrój go.
Wymieszaj jogurt z kwaśną śmietaną, cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz startą na drobno skórką z cytryny. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, poczekaj, aż napęcznieje, a następnie rozpuść. Wmieszaj ją ostrożnie do kremu jogurtowego. Dodaj sok z cytryny i lekko wmieszaj ubitą na sztywno śmietanę. Połowę tej masy dopraw 15 dag zmiksowanych lub pokrojonych drobno wiśni i likierem wiśniowym.
Włóż do tortownicy jedną część korpusu i na zmianę nanoś różowy i biały krem. Przykryj drugą częścią i poczekaj, aż stężeje. Po tym czasie udekoruj tort bitą śmietaną, wiórkami czekoladowymi i resztą wiśni. Czas przygotowania: 70 minut (bez tężenia)
Cena porcji: ok. 6,5 zł. Kalorie: porcja 216 kcal.Źródło: Na żywo