Tort Wielkanocny

Tort Wielkanocny
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Ollka
Tort Wielkanocny, o smaku cytrynowym z króliczkiem ;)

Składniki

  • Biszkopt 7 jajek ¾ szklanka cukru szklanka mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Masa do przełożenia 600 ml śmietany 36% galaretka cytrynowa szklanka gorącej wody
  • Masa do dekoracji 400 ml śmietany 36% galaretka cytrynowa szklanka gorącej wody
  • „Cętki” Łyżka kakao 3-4 łyżki wody łyżeczka cukru parę kropel ulubionego aromatu pędzelek

Przygotowanie

  1. Biszkopt

    Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem.

    Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).

    Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas przekroić na cztery blaty.

  2. Masa do przełożenia

    Galaretkę cytrynową rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić aby zaczęła zelować. Śmietanę ubić sztywno cały czas miksując wlewać powoli galaretkę, miksować jeszcze przez chwile aby składniki się połączyły.

    Śmietanę cytrynową przełożyć każdy blat biszkoptu, tworząc tort i wstawić naokoło 30 minut do lodówki.

  3. Masa do dekoracji

    Galaretkę cytrynową rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić aby zaczęła zelować. Śmietanę ubić sztywno cały czas miksując wlewać powoli galaretkę, miksować jeszcze przez chwile aby składniki się połączyły.

    Schłodzony tort posmarować niebieską śmietaną, wstawić na chwilę do lodówki.

  4. „Cętki”

    Wszystkie składniki dokładnie wymieszać tak aby kakao niemiało grudek. Pędzelek zanurzyć w płynie kakao i mokrym „włosiem strzelać” na schłodzony tort. Na torcie umieściłam „króliczka” z masy cukrowej Ponownie tort wstawić do lodówki



    Tort przechowywać w lodówce

    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (4)

KulinarnaChwila 17 marca
super:)
Ollka 18 marca
Dziękuje
kulinarnagosia 18 marca
Fajny tort :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Biszkopt 7 jajek ¾ szklanka cukru szklanka mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Masa do przełożenia 600 ml śmietany 36% galaretka cytrynowa szklanka gorącej wody
  • Masa do dekoracji 400 ml śmietany 36% galaretka cytrynowa szklanka gorącej wody
  • „Cętki” Łyżka kakao 3-4 łyżki wody łyżeczka cukru parę kropel ulubionego aromatu pędzelek
Składniki