Białka oddzielić od żółtek, następnie do białek dodać cukier i miksować do uzyskania sztywnej piany. Później dodajemy po 1 żółtku i miksujemy na wolnych obrotach. Na koniec mieszamy z przesianymi mąkami i proszkiem do pieczenia delikatnie drewnianą łyżką. Przekładamy ciasto do posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą tortownicy (średnica 25cm) i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na 50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy jest suchy.Od razu wykładamy ciasto odwracając formę na tortownicę. Ciasto studzimy i kroimy na 4 krążki.
Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem ze śmietan - fixem i cukrem waniliowym. Ubitą śmietaną przekładamy krążki biszkoptowe. Pierwszy krążek smarujemy dżemem porzeczkowym na to śmietana.
Wierzch tortu i boki smarujemy śmietaną. Boki posypujemy pokruszonym ciastem ściętym z wierzchu biszkopta.
DEKORACJA: czekoladę białą i gorzką roztopić w osobnym garnuszku, przełożyć w tytkę papierową i wycisnąć ozdobną kratkę na papierze do pieczenia. Włożyć do lodówki, kiedy krateczki zrobią się twarde delikatnie zdjąć z papieru i ułożyć ozdobnie na torcie. Róże i listki cukrowe do kupienia w markecie lub dowolna dekoracja z owoców, bitej śmietany.
Komentarze do przepisu (2)