Tort urodzinowy różowy

Tort urodzinowy różowy
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Tort z biszkoptem budyniowym. Tort serowy z czekoladą. Tort w stylu drip cake różowym. Tort z czekoladowymi ozdobami.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -6 jajka -3/4 szklanki cukru -3 budyń czekoladowy
  • -1 czubata łyżka mąki -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA SEROWA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ:
  • 1/2 sera z wiaderka tj. 500 g. -330 ml. śmietanki 30 %
  • -50 g.cukru pudru -1 śnieżka -250 g.jogurtu greckiego -2 białe czekolady
  • -25 g. żelatyny -1/2 szklanki wody -125 g. borówki amerykańskiej
  • MASA SEROWA Z GORZKĄ CZEKOLADĄ:
  • -1/2 sera z wiaderka tj. 500 g. -330 ml. śmietanki 30 % -100 g.cukru pudru -1 śnieżka
  • -250 g.jogurtu greckiego -2 gorzkie czekolady -25 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • OBŁOŻENIE I ROZETKI:
  • -250 ml. śmietanki 30 % -125 g.serka mascarpone
  • -1 krem waniliowy do tortów w proszku
  • POLEWA DRIP-CAKE:
  • -250 g. białej czekolady -70 ml.śmietanki 30 %
  • OZDOBY CZEKOLADOWE:
  • -1 polewa deserowa -50 g. gorzkiej czekolady -dekoracje cukrowe

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budyń z mąką i proszkiem i już mieszać łyżką. Wylać do tortownicy 27 cm. z papierem do pieczenia, tylko na dole. Piec ok. 25-30 min. w 175*.
    Po przestygnięciu przekroić na trzy krążki. Najlepiej upiec dzień wcześniej, będzie się lepiej kroić.

  2. Spodni krążek biszkoptu, włożyć do tortownicy z zabezpieczonymi bokami. Ja piekę w tortownicy 27 cm. a składam w 25, warstwy wtedy są równiejsze.Biszkopt budyniowy jest bardzo delikatny, nie ma potrzeby nasączenia, ale jak ktoś chce to może.

  3. masa jasna-Roztopić dwie czekolady białe w śmietance nad parą.Schłodzić, przynajmniej pół godz. można i całą noc. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Czekoladową śmietankę, ubić z pudrem, potem śnieżką.Dodawać porcjami ser i jogurt.Na koniec dolewać letnią żelatynę i zmiksować, ale nie za długo.Dodać borówkę, szybko wmieszać i wylać na biszkopt w tortownicy.
    Przykryć drugim blatem biszkoptowym.

  4. masa ciemna-Postąpić jak z I masą i wyłożyć do tortownicy.
    Przykryć górą biszkoptu i schłodzić kilka godzin.

  5. Po schłodzeniu, zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia.Ułożyć na paterze.

  6. polewa na drip-cake- Czekoladę rozpuścić w śmietance,nad parą i zafarbować . Ostudzić do 32*C.
    obłożenie- Śmietankę zmiksować z kremem waniliowym,potem z serkiem mascarpone.Połową posmarować bok tortu.Resztę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką na rozetki.
    Częścią polewy polać górę tortu i rozsmarować. Resztę przelać do rożka papierowego i polać na krawędziach tortu, tworząc ''sople''.Schłodzić.

  7. dekoracje-Polewę w pastylkach, przesypać do małego garnka i rozpuścić nad parą. Na papierze do pieczenia robić małe kleksy, delikatnie łyżeczką rozciągnąć.

  8. Jak płatki stwardnieją to delikatnie odkleić. Na pokrywkach z małych słoiczków ułożyć małe kwadraciki z papieru do pieczenia..Czekoladę gorzką roztopić nad parą.Zrobić małe kleksy i układać po pięć płatków, tworząc kwiatek.Środek posypać kolorową posypką cukrową. Odłożyć do zastygnięcia.

  9. Na górze tortu zrobić rozetki i ułożyć czekoladowe kwiatki.
    Tort przechowywać w lodówce.

  10. Kroić ciepłym i ostrym nożem.

Komentarze do przepisu (8)

fafiatko 12 czerwca 2018
Ale piekne są te Twoje torty!
ErJot 13 czerwca 2018
Lubię takie przepisy gdzie krok po kroku można podpatrzeć MISTRZA:)
Nevermore 13 czerwca 2018
Dla mojej Róży były idealny i choć to drugie imię, to i tak jest Różą dla wszystkich w domu :D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • BISZKOPT:
  • -6 jajka -3/4 szklanki cukru -3 budyń czekoladowy
  • -1 czubata łyżka mąki -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA SEROWA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ:
  • 1/2 sera z wiaderka tj. 500 g. -330 ml. śmietanki 30 %
  • -50 g.cukru pudru -1 śnieżka -250 g.jogurtu greckiego -2 białe czekolady
  • -25 g. żelatyny -1/2 szklanki wody -125 g. borówki amerykańskiej
  • MASA SEROWA Z GORZKĄ CZEKOLADĄ:
  • -1/2 sera z wiaderka tj. 500 g. -330 ml. śmietanki 30 % -100 g.cukru pudru -1 śnieżka
  • -250 g.jogurtu greckiego -2 gorzkie czekolady -25 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • OBŁOŻENIE I ROZETKI:
  • -250 ml. śmietanki 30 % -125 g.serka mascarpone
  • -1 krem waniliowy do tortów w proszku
  • POLEWA DRIP-CAKE:
  • -250 g. białej czekolady -70 ml.śmietanki 30 %
  • OZDOBY CZEKOLADOWE:
  • -1 polewa deserowa -50 g. gorzkiej czekolady -dekoracje cukrowe
Składniki