Tort urodzinowy

Tort urodzinowy
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: tolerancja
Jest słodki kolorowy i bardzo ładnie się prezentuje , upiekłam go na moje urodziny , troche inny niż tradycyjne torty ...polecam

Składniki

  • Na wykonanie tortu potrzebne są :
  • 2 koła biszkoptowe jasne
  • 1 koło biszkoptowe ciemne
  • bita śmietana śnieżka + galaretka z owoców leśnych
  • paczka podłóżnych biszkoptów przekładanych masą waniliową (Dr. Gerard)
  • 1 paczka delicji
  • 1 kg jabłek + 1/3 szkl cukru+galaretka bursztynowa (wodzisław)
  • 1 paczka bezy kolorowe
  • 1 czekolada mleczna
  • Krem do tortów(delekta)waniliowy
  • lukier (ja miałam gotowy )
  • Skł na biszkopt jasny na 1 koło:
  • 3 jajka , 3 łyżki cukru kryształu
  • 3 łyzki mąki tortowej, 1 łyżka ziemniaczanej
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • Skł na ciemne koło:
  • takie jak na jasne tylko mały wyjątek:
  • zamiast mąki ziemniaczanej dajemy 1 łyzkę kakao i pół szkl orzechów włoskich drobno zmielonych

Przygotowanie

  1. Pieczemy koła biszkoptowe , smażymy jabłka z cukrem kryształem i galaretką ,krem do tortów przygotowujemy jak na opakowaniu , Bitą śmietanę przygotowujemy na końcu przed położeniem ostatniego koła .Krem po przygotowaniu dzielimy na 3 części.

  2. Wykonanie- biszkopt jasny:ubi białka dac cukier kryształ, dodac żółtka , mąki połączone z proszkiem do pieczenia i na końcu cukier waniliowy na dużą tortownicę i do piekarnika na 20 min na 170 stopni

  3. Wykonanie koła ciemnego tak samo jak jasne tylko daoatkowo jeszcze dodac kakao i orzechy

  4. Bita smietana:przygotowac jak na opakowaniu , tylko pod koniec ubijania dodac rozpuszczoną wcześniej i lekko tężejącą galaretkę , połączyc i gotowe

  5. składamy tort od dołu : koło biszkoptowe jasne , na to 2/3 usmażonych jabłek , na to układamy podłóżne biszkopty , między nie 1częśc kremu , następnie ciemne koło , 2 częśc kremu na niego delicje pomiędzy nie układamy na przemian resztę usmażonych jabłek które wcześniej zostały odłożone na to wylewamy przygotowaną bitą śmietanę , na końcu nakładamy żółte koło i tort prawie gotowy

  6. Do dekoracji na boki użyłam 3 cześci kremu , obsypałam startą czekoladą na drobnej tarce .Na wierzch gotowy z torebki odgrzany lukier na to układamy dookoła bezy , a te co zostaną kruszymy po całości . I tort jest gotowy.

Komentarze do przepisu (13)

margo21 20 września 2011
Torcik palce lizać ,ale zaraz potem na siłownię :) Gratuluję pomysłu .
tolerancja 20 września 2011
Margo masz rację z tą siłownią ale dla takiego tortu warto zgrzeszyc ....!!!
biancorossa 20 września 2011
Na pewno warto,potem to spalimy
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Na wykonanie tortu potrzebne są :
  • 2 koła biszkoptowe jasne
  • 1 koło biszkoptowe ciemne
  • bita śmietana śnieżka + galaretka z owoców leśnych
  • paczka podłóżnych biszkoptów przekładanych masą waniliową (Dr. Gerard)
  • 1 paczka delicji
  • 1 kg jabłek + 1/3 szkl cukru+galaretka bursztynowa (wodzisław)
  • 1 paczka bezy kolorowe
  • 1 czekolada mleczna
  • Krem do tortów(delekta)waniliowy
  • lukier (ja miałam gotowy )
  • Skł na biszkopt jasny na 1 koło:
  • 3 jajka , 3 łyżki cukru kryształu
  • 3 łyzki mąki tortowej, 1 łyżka ziemniaczanej
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • Skł na ciemne koło:
  • takie jak na jasne tylko mały wyjątek:
  • zamiast mąki ziemniaczanej dajemy 1 łyzkę kakao i pół szkl orzechów włoskich drobno zmielonych
Składniki