Tort urodzinowy.

Tort urodzinowy.
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Tort przełożony kremami o smaku czekoladowym, śmietankowym i tiramisu, ozdobiony borówkami i truskawkami.

Składniki

  • Biszkopt:
  • jajka kurze 10 szt.
  • Cukier 20 dag
  • mąka pszenna Typ 450 30 dag
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka (niekoniecznie)
  • Kremy:
  • krem śmietankowy 1 opak.
  • krem tiramisu 1 opak.
  • krem czekoladowy 1 opak.
  • mleko 3 szkl.
  • Masło 300 g
  • herbata z cytryną do nasączania biszkoptów
  • borówki amerykańskie 125 g
  • Truskawki
  • kwiatki do ozdoby

Przygotowanie

  1. Wykonanie biszkoptu:

    Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku, dalej miksując. Wyłączamy mikser. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i mieszamy całość przy pomocy szpatułki lub płaskiej łyżki (delikatnie i niezbyt długo!). Masę wlewamy do tortownicy, której dno uprzednio wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy tortownicę do piekarnika nagrzanego do 160–170 stopni Celsjusza.Pieczemy ok. 45 minut, nie otwierając piekarnika. Po upieczeniu odczekujemy ok. 15 minut, aż temperatura w piekarniku nieco opadnie, i wyjmujemy biszkopt.Delikatnie przesuwamy nóż wzdłuż wewnętrznych ścianek tortownicy, aby oddzielić od nich biszkopt. Wyjmujemy ciasto z formy. Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu, najlepiej następnego dnia.

  2. Kremy przygotowujemy w oddzielnych pojemnikach, według instrukcji na opakowaniu.

  3. Wykonanie tortu:

    Nasączamy herbatą z cytryną placek biszkoptu, nakładamy warstwę kremu czekoladowego.

  4. Nakładamy warstwę wiśni z nalewki.

  5. Przykrywamy warstwę pierwszą kolejnym plackiem biszkoptowym, nasączamy go herbatą z cytryną.

  6. Nakładamy warstwę kremu tiramisu.

  7. Nakładamy kolejny trzeci placek biszkoptowy, nasączamy i nakładamy warstwę kremu śmietankowego na boki i górę tortu, dokładnie rozsmarowujemy.

  8. Na koniec dekorujemy tort kwiatkami na bokach tortu, układamy dekorację z kremu, borówek i truskawek. Tak przygotowany tort wstawiamy na kilka godzin do lodówki.


  9. Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (5)

SlodkoSlodka83 17 maja
Pyszny torcik :-)
Docherro 17 maja
Pychotki:)
fafiatko 18 maja
Pycha!,ktos skonczyl dwa latka! jak slodko!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Biszkopt:
  • jajka kurze 10 szt.
  • Cukier 20 dag
  • mąka pszenna Typ 450 30 dag
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka (niekoniecznie)
  • Kremy:
  • krem śmietankowy 1 opak.
  • krem tiramisu 1 opak.
  • krem czekoladowy 1 opak.
  • mleko 3 szkl.
  • Masło 300 g
  • herbata z cytryną do nasączania biszkoptów
  • borówki amerykańskie 125 g
  • Truskawki
  • kwiatki do ozdoby
Składniki