Tort urodzinowo-imieninowy z ozdobą czekoladową

Tort urodzinowo-imieninowy z ozdobą czekoladową
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Tort z biszkoptem jasnym z dwoma kremami.Tort oblany polewą z dekoracją czekoladową.Tort z podobnych moich ostatnio tortów, polubionych przez rodzinę.Tort zrobiłam na podwójne przyjęcie, moje i męża.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -7 jajek -200 g. cukru -120 g. mąki tortowej
  • -120 g. mąki ziemniaczanej -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • NASĄCZENIE: -3/4 szklanki mocnej kawy i posłodzonej
  • DO POSMAROWANIA: -450 g.dżemu malinowego
  • KREM TRUSKAWKOWY :
  • -350 ml.śmietanki 30 % -250 g. serka mascarpone
  • -200 g. jogurtu greckiego -70 g. cukru pudru -1 śmietan-fix
  • -15 g. żelatyny -1/2 szklanki wrzątku -500 g. truskawek
  • KREM MICHAŁKOWY :
  • -350 ml.śmietanki 30 % -250 g. serka mascarpone
  • -200 g. jogurtu greckiego -30 g. cukru pudru -1 śmietan-fix
  • -15 g. żelatyny -1/2 szklanki wrzątku -15 szt.białych Michałków
  • -40 g. płatków czekoladowych
  • KREM MAŚLANY Z NUTELLĄ:
  • -200 g.masła -2 czubate łyżki nutelli
  • POLEWA CZEKOLADOWA-ganasz :
  • -200 g. polewy deserowej w pastylkach
  • -200 g. polewy białej w pastylkach
  • -250 ml.śmietanki 30 %
  • OZDOBY CZEKOLADOWE:
  • -200 g. białej polewy czekoladowej do dekoracji w pastylkach
  • -płatki czekoladowe -cukrowy maczek

Przygotowanie

  1. biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać ale już łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.

  2. Spodni blat biszkoptowy, włożyć do zabezpieczonej tortownicy i nasączyć częścią kawy.

  3. Rozsmarować połowę dżemu.

  4. krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem i fixem. Potem dodawać porcjami serek, jogurt i miksować. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wmieszać pokrojone w kostkę truskawki.Wyłożyć do tortownicy i rozsmarować.

  5. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i mocniej nasączyć.

  6. Posmarować resztą dżemu.

  7. krem 2-Postąpić jak z 1 kremem z tym że zamiast truskawek, wmieszać pokrojone czekoladki i płatki czekoladowe. Wyłożyć do tortownicy.

  8. Przykryć górą biszkoptu i schłodzić kilka godzin w lodówce.
    Po schłodzeniu, zdjąć rand z tortownicy i zabezpieczenia.

  9. Przykryć paterą i odwrócić ''do góry nogami''.Góra wtedy będzie równiejsza.

  10. krem maślany-Zmiksować miękkie masło z nutellą i posmarować cały tort. Schłodzić w lodówce.

  11. polewa-Czekolady posiekać i roztopić nad parą wraz ze śmietanką. Ostudzić do jeszcze płynnej i oblać cały tort. Boki posmarować spływającą polewą.(myślałam że 2 białe i 2 ciemne polewy,zrobią kolor jasny brąz a wyszedł ciemny)Gęstniejącą polewą zrobić rozetki na dole tortu.

  12. dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej. Polewę rozpuścić nad parą.Na paskach papieru do pieczenia robić kleksy z polewy.Trochę postukać i podnieść, tak że kleksy trochę spłyną.

  13. Pasy z kleksami, powpychać do tub.Można podkłady plastikowe zwinąć w rulon i zabezpieczyć recepturkami.

  14. Zastygłe płatki, odkleić delikatnie od papieru.

  15. Zrobić 3 kleksy, troszkę postukać papierem i posypać płatkami czekoladowymi. Będą to środki kwiatków.

  16. Do pojemniczków np. po mascarpone, włożyć po kawałku papieru. Włożyć kilka płatków, nalać płynnej ale letniej polewy. Poukładać następne płatki, nalać troszkę polewy i włożyć przygotowany środek.Schłodzić.

  17. Delikatnie wyjąć z pojemniczka i odkleić od papieru.

  18. Udekorować tort i przechowywać w lodówce.

  19. Kroić ciepłym i ostrym nożem.

Komentarze do przepisu (28)

przyjaciel 25 marca 2019
Tylko spojrzałam na zdjęcie i od razu wiedziałam, że to Twoje dzieło. Jak zwykle perfekcyjna, pozdrawiam... Czytaj całość »
Tylko spojrzałam na zdjęcie i od razu wiedziałam, że to Twoje dzieło. Jak zwykle perfekcyjna, pozdrawiam Tereniu :)
SlodkoSlodka83 25 marca 2019
Teresko super te kwiatki :-)
fafiatko 25 marca 2019
Z tak pieknym tortem to przyjecie musialo sie udac!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • BISZKOPT:
  • -7 jajek -200 g. cukru -120 g. mąki tortowej
  • -120 g. mąki ziemniaczanej -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • NASĄCZENIE: -3/4 szklanki mocnej kawy i posłodzonej
  • DO POSMAROWANIA: -450 g.dżemu malinowego
  • KREM TRUSKAWKOWY :
  • -350 ml.śmietanki 30 % -250 g. serka mascarpone
  • -200 g. jogurtu greckiego -70 g. cukru pudru -1 śmietan-fix
  • -15 g. żelatyny -1/2 szklanki wrzątku -500 g. truskawek
  • KREM MICHAŁKOWY :
  • -350 ml.śmietanki 30 % -250 g. serka mascarpone
  • -200 g. jogurtu greckiego -30 g. cukru pudru -1 śmietan-fix
  • -15 g. żelatyny -1/2 szklanki wrzątku -15 szt.białych Michałków
  • -40 g. płatków czekoladowych
  • KREM MAŚLANY Z NUTELLĄ:
  • -200 g.masła -2 czubate łyżki nutelli
  • POLEWA CZEKOLADOWA-ganasz :
  • -200 g. polewy deserowej w pastylkach
  • -200 g. polewy białej w pastylkach
  • -250 ml.śmietanki 30 %
  • OZDOBY CZEKOLADOWE:
  • -200 g. białej polewy czekoladowej do dekoracji w pastylkach
  • -płatki czekoladowe -cukrowy maczek
Składniki