Tort urodzinowo-imieninowy

Tort urodzinowo-imieninowy
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Tort z kremem czekoladowym jak i ozdobami czekoladowymi.

Składniki

  • BISZKOPT JASNY:
  • -4 jajka -150 g. cukru -100 g. mąki tortowej
  • -100 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • BISZKOPT CIEMNY:
  • -4 jajka -150 g. cukru -100 g. mąki tortowej
  • -100 g.(1 łyżka kakao+ mąka ziemniaczana) -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • NASĄCZENIE:
  • -1 dżem brzoskwiniowy-410 g. -1/2 szklanki gorącej wody
  • KREM CZEKOLADOWY- CIEMNY:
  • -250 ml. śmietanki 30 % -100 g. czekolady ciemnej
  • -1 krem czekoladowy do tortów-w proszku -3 łyżeczek żelatyny
  • -1/3 szklanki wody -1 serek DANIO XXL-220 g. -1 jogurt grecki-250 g.
  • KREM CZEKOLADOWY-BIAŁY:
  • -250 ml. śmietanki 30 % -100 g. czekolady białej
  • -1 krem waniliowy do tortów-w proszku -3 łyżeczek żelatyny
  • -1/3 szklanki wody -1 serek DANIO XXL-220 g. -1 jogurt grecki-250 g.
  • KREM CZEKOLADOWY-TIRAMISU:
  • -250 ml. śmietanki 30 % -100 g. czekolady krówkowej
  • -1 krem do tortów tiramisu-w proszku -3 łyżeczek żelatyny -1/3 szklanki wody
  • -1 serek DANIO XXL-220 g. -1 jogurt grecki-250 g.
  • OZDOBY CZEKOLADOWE: 200 g. polewy czekoladowej w pastylkach

Przygotowanie

  1. biszkopt jasny-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 30 cm.wyłożonej papierem tylko na dole.
    Piec ok.25 min. w 175*.Po upieczeniu, obkroić i obrócić na ręcznik. Zdjąć papier i ostudzić.
    biszkopt ciemny- Postąpić jak poprzednio, tylko z kakao.
    Po przestygnięciu oba,przekroić na dwie połówki.
    Dwa blaty jednego koloru, włożyć do dwóch tortownic

  2. Dżem wymieszać z gorącą wodą. Ma starczyć na nasączenie 3 blatów biszkoptowych.
    Nasączyć dwa w w tortownicy i resztę odstawić.

  3. krem czekoladowy ciemny-Nad parą roztopić w śmietance połamaną czekoladę.Ostudzić i schłodzić, przynajmniej pół godz.w lodówce.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę czekoladową ubić z kremem w proszku. Dodać porcjami serek i jogurt, zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę, miksując. Lecz nie za długo. Wyłożyć po połowie do dwóch tortownic.

  4. Przykryć drugimi blatami biszkoptowymi. Tylko w jednej tortownicy nasączyć dżemem.

  5. krem czekoladowy biały-Z kremem jasnym, tak samo postępujemy jak z ciemnym.
    Większą połowę wykładamy na biszkopt na paterze.(reszta pójdzie na rozetki)
    Przykrywamy drugą częścią tortu.

    Zaraz resztę kremu,wkładamy do woreczka cukierniczego i robimy osobno na innej tacce rozetki. Nie można zwlekać, bo krem stwardnieje.Schładzamy tort i rozetki w lodówce.
    Potem przenosimy tort na tackę i wyrównujemy boki.

  6. krem czekoladowy tiramisu- Z tym kremem postępujemy tak samo jak z poprzednimi.Smarujemy cały tort i robimy ozdobny wzorek.

  7. Nożem przenosimy gotowe rozetki na tort.

  8. ozdoby- Malujemy wzór w/g własnej fantazji.
    Robimy rożek z papieru.
    Przygotowujemy pocięty papier do pieczenia w kartki.
    Polewę roztapiamy nad parą i wlewamy do rożka, który dokładnie zakręcamy.
    Malujemy polewą na kartkach, w/g wzoru. Przesuwamy dalej kartkę i malujemy następną ozdobę.
    Wkładamy kartki z namalowanymi wzorami, do lodówki, na jakiś czas, aż ozdoby stwardnieją.
    Ostrożnie odczepiamy od papieru i znowu wkładamy do lodówki. Wyjmujemy dopiero do dekoracji.

  9. Ozdoby przyklejamy do kremu.

  10. Tort kroimy ciepłym i ostrym nożem.

Komentarze do przepisu (6)

fafiatko 20 czerwca 2018
Kolejny cudowny tort! jestem pelna podziwu!
SlodkoSlodka83 23 czerwca 2018
Super dekoracja,jest pracy przy takim torcie,ale efekt końcowy zawsze napawa szczęściem :-)
helenapon 22 maja 2019
Masz anielska wprost cierpliwość do dekoracji.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • BISZKOPT JASNY:
  • -4 jajka -150 g. cukru -100 g. mąki tortowej
  • -100 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • BISZKOPT CIEMNY:
  • -4 jajka -150 g. cukru -100 g. mąki tortowej
  • -100 g.(1 łyżka kakao+ mąka ziemniaczana) -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • NASĄCZENIE:
  • -1 dżem brzoskwiniowy-410 g. -1/2 szklanki gorącej wody
  • KREM CZEKOLADOWY- CIEMNY:
  • -250 ml. śmietanki 30 % -100 g. czekolady ciemnej
  • -1 krem czekoladowy do tortów-w proszku -3 łyżeczek żelatyny
  • -1/3 szklanki wody -1 serek DANIO XXL-220 g. -1 jogurt grecki-250 g.
  • KREM CZEKOLADOWY-BIAŁY:
  • -250 ml. śmietanki 30 % -100 g. czekolady białej
  • -1 krem waniliowy do tortów-w proszku -3 łyżeczek żelatyny
  • -1/3 szklanki wody -1 serek DANIO XXL-220 g. -1 jogurt grecki-250 g.
  • KREM CZEKOLADOWY-TIRAMISU:
  • -250 ml. śmietanki 30 % -100 g. czekolady krówkowej
  • -1 krem do tortów tiramisu-w proszku -3 łyżeczek żelatyny -1/3 szklanki wody
  • -1 serek DANIO XXL-220 g. -1 jogurt grecki-250 g.
  • OZDOBY CZEKOLADOWE: 200 g. polewy czekoladowej w pastylkach
Składniki