Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 285
Pyszne ekspresowe danie na upalny dzień, marynowane śledzie w zalewie octowej...
Odsłon: 114
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 787
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 914
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 285
Pyszne ekspresowe danie na upalny dzień, marynowane śledzie w zalewie octowej...
Odsłon: 114
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 787
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 914
Składniki
Z 6 jajek oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka miksujemy razem z 1 szklanką cukru, aż uzyskamy jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo 1 szklankę mąki wcześniej przesianej przez sitko. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy połowę piany z białek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Następnie dodajemy drugą połowę białek i łączymy. Przekładamy do tortownicy o śr. 26 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 35 min do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto zostawiamy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach przez ok. 10 min, aby nie opadło. Z pozostałych składników pieczemy drugi biszkopt wykonując identyczne czynności. Serek biały ucieramy razem z cukrem przez chwilę. Następnie dodajemy stopniowo śmietankę, cały czas ucierając masę. Truskawki przekładamy do blendera i miksujemy, aż masa będzie dobrze rozdrobniona. Każdy biszkopt przekrawamy na dwie części, usuwając nierówności jeśli powstały podczas pieczenia. Jedną część smarujemy masą z truskawek, drugi krążek biszkoptu smarujemy masą serową i nakładamy na masę z truskawek. Tworzą się w ten sposób dwie warstwy pomiędzy biszkoptami, które nie rozmazują się podczas nakładania. Identycznie postępujemy z kolejnymi dwoma częściami biszkoptu. Wierz wykańczamy masą truskawkową lub serową ( według gustu), na koniec dekorujemy świeżymi truskawkami. Tort wkładamy na całą noc do lodówki. Podajemy następnego dnia.