Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort serowo-truskawkowy z okazji Dnia Ojca. Tort z biszkoptem, kremem truskawkowym i jagodowym. Tort owocowy, bardzo pyszny.
Pistacjowiec bez pieczenia to kwintesencja słodkiej przyjemności, która zachw...
Odsłon: 9687
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 126
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 701
Sernik "Jajko sadzone" idealnie będzie pasował na świąteczny stół, choć bez o...
Odsłon: 125
Najlepsze i ulubione śledzie w mojej rodzinie. Polecam.
Odsłon: 90
Pistacjowiec bez pieczenia to kwintesencja słodkiej przyjemności, która zachw...
Odsłon: 9687
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 126
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 701
Sernik "Jajko sadzone" idealnie będzie pasował na świąteczny stół, choć bez o...
Odsłon: 125
Najlepsze i ulubione śledzie w mojej rodzinie. Polecam.
Odsłon: 90
Składniki
biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką, dolać olej. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175*.Trochę ostudzić, obkroić nożem wokół obręczy tortownicy.Obrócić zdjąć papier. Jak przestygnie, przekroić na trzy blaty. Najlepiej kroi się jak jest upieczony dzień wcześniej. Spodni krążek biszkoptowy ułożyć do tortownicy, zabezpieczoną wyżej boki. Nasączyć połową kawy.
krem truskawkowy-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem, potem śnieżką.Dodawać porcjami ser,potem mus truskawkowy i zmiksować .Następnie dolewać letnią żelatynę i zmiksować, ale nie za długo.Wylać na biszkopt w tortownicy. Przykryć drugim krążkiem biszkoptowym i nasączyć resztą kawy.
krem jagodowy-Zrobić tak samo jak truskawkowy ale z frużeliną. Wylać do tortownicy. Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym i schłodzić parę godzin.
Po schłodzeniu zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia. Tort ustawić na paterze.
tynk- Zmiksować śmietankę z serem, potem z kremem w proszku. Posmarować cały tort. Wokół można zrobić rozetki.
dekoracja- Ogonki kwiatków, zanurzyć w rozpuszczonej czekoladzie i schłodzić.Kwiaty są jadalne, ale ogonki mogą sok puścić. Dekoracyjnie ułożyć na górze tortu truskawki, kwiatki i miętę. Całość schłodzić.
Tort kroić ostrym i ciepłym nożem.