Tort truskawkowy

Tort truskawkowy
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Aniula
Prosty, tani i efektowny :-)

Składniki

Przygotowanie

  1. Zółtka utrzeć z połową cukru, cukrem waniliowym i olejem. Białka ubić z resztą cukru pudru i połączyć z masą z żółtek. Zmieszać mąki z proszkiem i dodać do masy jajecznej. Ciasto wyłożyć na tortownicę (ja piekłam na 24cm) i piec ok. 50min w temp.175 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu podzielić na 3 krążki. Wszystkie składniki jeszcze na początku można podzielić przez 3 i piec oddzielnie 3 takie same ciasta - oczywiście krócej :-) - wtedy nie trzeba kroić, ale jest więcej pracy.

  2. Przygotować oddzielnie obie masy do toru. Ja kupiłam takie do których dodaje się tylko mleko, bez masła - masa wtedy jest lżejsza, konsystencji Śnieżki. Z obu mas odłożyć troszeczkę do dekoracji. Do masy truskawkowej dodać pokrojone na małe cząsteczki (ok.2mm) truskawki - nie wielką ilość. Resztę truskawek pozostawić do dekoracji boków.

  3. Masą truskawkową z truskawkami przełożyć krążki tortu. Masą śmietankową wysmarować boki i górę totu. Boki tortu udekoriwać truskawkami, a na górę położyć dekorację z opłatka jadalnego (kupiłam na Allegro 17zł). Udekorować tort odłożonymi masami.

Komentarze do przepisu (5)

kuchcik 09 lipca 2010
ale super wygląda! :)
Alicja_Tomasz 09 lipca 2010
super :)))
Konto usunięte 21 lutego 2011
jaki ładny ten Twój torcik
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki