Tort Tiramisu

Tort Tiramisu
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Ewus71
Prosty w wykonaniu i bardzo smaczny

Składniki

  • Biszkopt: - 10 jaj xl
  • -30 dkg cukru
  • -40 dkg mąki tortowej (mąki tortowej z( 40 dkg )odsypać 3 łyżki do torebki dlatego że dodajemy 2 łyżki kakao
  • -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -1/2 łyżeczki sody
  • -2 łyżki kakao
  • -5 łyżek wody gazowanej lub żółtej oranżady
  • Masa:
  • -3 serki mascarpone
  • -1 litr śmietany kremówki (30% )
  • -cukier waniliowy
  • -4 łyżeczki żelatyny
  • -1 szklanki cukru pudru
  • -2 paczki biszkoptów długich do obłożenia
  • Nakropienie biszkopta :
  • -300 ml kawy
  • -100 ml spirytusu
  • -3 łyżki cukru

Przygotowanie

  1. Biszkopt:

    Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać cukier ,dalej ubijając do wyczerpania cukru następnie ,
    dodać żółtka i wodę...
    Na koniec dodajemy przesianą
    mąkę ,wymieszaną z proszkiem do pieczenia,sodą i kakao
    ( całość delikatnie łączymy za pomocą drewnianej łyżki )
    Piec w temperaturze 180 stopni
    Tortownica o średnicy 26 cm


    Żelatynę namaczamy w zimnej kawie
    (3/4 szklanki kawy) ,gdy napęcznieje rozpuścić.

    Nakropienie biszkopta :
    ( 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalać wodą i osłodzić cukrem ,dodać spirytus )

  2. Przygotowanie:
    Biszkopt pokroić na 3 krążki, nasączyć .
    Śmietanę ubić ,dodać cukier waniliowy i cukier puder .Do śmietany dodajemy serek mascarpone, delikatnie, mieszając mikserem .Na końcu wlewamy rozpuszczoną chłodną żelatynę .Masę na chwilę wkładamy do lodówki ( 10 minut) aby stężała ,nakładamy na każdy krążek aż do wyczerpania ( część masy zostawić do obsmarowania boków tortu i wierzchu )
    Boki obłożyć,biszkoptami
    Wierzch tortu posypać kakao ....

    Smacznego !!!!

Komentarze do przepisu (5)

Konto usunięte 23 października 2014
Bardzo okazały ten tort i smaczny napewno, ale z tych proporcji to chyba wyszły Ci dwa torty ?
Futka 23 października 2014
Bajeczny ten Twój torcik Ewuś :)
dodusia222 24 października 2014
Pyszny!!!!!Od razu bum zjadła!!!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Biszkopt: - 10 jaj xl
  • -30 dkg cukru
  • -40 dkg mąki tortowej (mąki tortowej z( 40 dkg )odsypać 3 łyżki do torebki dlatego że dodajemy 2 łyżki kakao
  • -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -1/2 łyżeczki sody
  • -2 łyżki kakao
  • -5 łyżek wody gazowanej lub żółtej oranżady
  • Masa:
  • -3 serki mascarpone
  • -1 litr śmietany kremówki (30% )
  • -cukier waniliowy
  • -4 łyżeczki żelatyny
  • -1 szklanki cukru pudru
  • -2 paczki biszkoptów długich do obłożenia
  • Nakropienie biszkopta :
  • -300 ml kawy
  • -100 ml spirytusu
  • -3 łyżki cukru
Składniki