Tort tęczowy

Tort tęczowy
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: u-Kluseczki
Tort tęczowy, który robi wrażenie WOW i to nie tylko na dzieciach :)

Składniki

  • 225g masła
  • 200g cukru
  • 5 białek
  • 375g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 350g mleka

Przygotowanie

  1. Masło utrzeć na białą masę dodając cukier.
    Następnie dodawać po jednym białku.
    Dodać trochę mleka i mąki, miksować do skończenia się składników.
    Ciasto podzielić na 6 części, można całość zważyć i podzielić. Najłatwiej jest piec w aluminiowych foremkach, średnica ok 21cm.
    Do pojedynczych foremek z ciastem dodać kolejno barwniki: czerwony, żółty, niebieski.
    Na kolejne kolory, czyli pomarańczowy - zmieszać barwniki żółty z czerwonym.
    Kolor fioletowy uzyskamy po połączeniu barwników czerwonego i niebieskiego.
    Kolor zielony to barwniki: niebieski i żółty.
    Kolory mogą różnić się kiedy są w cieście surowym a upieczonym.

    Blaty piec w temp. 190 stopni C, 15-20 min (do suchego patyczka). Do pieca wchodzą 3 foremki.
    Po upieczeniu zostawić ciasto do wystudzenia w foremkach.


    Użyłam składników o temperaturze pokojowej, barwniki Wiltona, w ilości ok. 1ml, barwniki są bardzo wydajne!

  2. Masa:
    900ml śmietanki kremówki
    250g serka mascarpone
    5-6 łyżek cukru pudru lub do smaku

    Ubić śmietankę na konsystencję gęstej śmietany, pod koniec dodać mascarpone i cukier, wymieszać już szpatułką. Trzeba uważać żeby nie ubić za mocno śmietanki.

  3. Przełożenie tortu:
    - fioletowy blat, masa
    - niebieski, masa
    - zielony, masa,
    - żółty, masa
    - pomarańczowy, masa
    - czerwony, masa

    Całość wykończyć pozostałą masą.
    Bok tortu można udekorować zrumienionymi płatkami migdałowymi lub wiórkami czekolady.
    Na zdjęciu na górze tortu pokrojona galaretka.

Komentarze do przepisu (1)

lidka5x5 13 października 2014
Nie tylko dzieci mogą być pod wrażeniem,fakt,ja tez jestem:)
Składniki
  • 225g masła
  • 200g cukru
  • 5 białek
  • 375g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 350g mleka
Składniki