Masło utrzeć na białą masę dodając cukier.
Następnie dodawać po jednym białku.
Dodać trochę mleka i mąki, miksować do skończenia się składników.
Ciasto podzielić na 6 części, można całość zważyć i podzielić. Najłatwiej jest piec w aluminiowych foremkach, średnica ok 21cm.
Do pojedynczych foremek z ciastem dodać kolejno barwniki: czerwony, żółty, niebieski.
Na kolejne kolory, czyli pomarańczowy - zmieszać barwniki żółty z czerwonym.
Kolor fioletowy uzyskamy po połączeniu barwników czerwonego i niebieskiego.
Kolor zielony to barwniki: niebieski i żółty.
Kolory mogą różnić się kiedy są w cieście surowym a upieczonym.
Blaty piec w temp. 190 stopni C, 15-20 min (do suchego patyczka). Do pieca wchodzą 3 foremki.
Po upieczeniu zostawić ciasto do wystudzenia w foremkach.
Użyłam składników o temperaturze pokojowej, barwniki Wiltona, w ilości ok. 1ml, barwniki są bardzo wydajne!
Masa:
900ml śmietanki kremówki
250g serka mascarpone
5-6 łyżek cukru pudru lub do smaku
Ubić śmietankę na konsystencję gęstej śmietany, pod koniec dodać mascarpone i cukier, wymieszać już szpatułką. Trzeba uważać żeby nie ubić za mocno śmietanki.
Przełożenie tortu:
- fioletowy blat, masa
- niebieski, masa
- zielony, masa,
- żółty, masa
- pomarańczowy, masa
- czerwony, masa
Całość wykończyć pozostałą masą.
Bok tortu można udekorować zrumienionymi płatkami migdałowymi lub wiórkami czekolady.
Na zdjęciu na górze tortu pokrojona galaretka.
Komentarze do przepisu (1)