Tort szpinakowy z owocami

Tort szpinakowy z owocami
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: rzelkazag
Dla swoich Synków zawsze torty przygotowuję sama. Może nie są najpiękniejsze, ale bardzo smaczne!

Składniki

  • Składniki na tortownicę o śr 26cm
  • Biszkopt szpinakowy:
  • 4 jajka
  • 200g świeżego szpinaku
  • ½ szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • ¾ szklanki cukru
  • Sok z ½ cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Biszkopt zwykły:
  • 2 jajka
  • 50g mąki tortowej
  • 50g mąki kukurydzianej
  • 60g cukru
  • Warstwa truskawkowa:
  • 400g truskawek (użyłam mrożonych)
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 600ml wrzątku
  • Krem:
  • 400ml śmietanki 36%
  • 250g serka mascarpone
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 100g jagód
  • Krem maślany:
  • 200g masła
  • 1 jajko
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • Sok z ⅓ cytryny
  • Dodatkowo dekoracje wykonane z masy cukrowej

Przygotowanie

  1. Biszkopt szpinakowy:
    Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód, więc najlepiej większy arkusz położyć na spodzie, przyłożyć rant tortownicy i zapiąć). Szpinak myjemy i dobrze osuszamy. Miksujemy z olejem i sokiem z cytryny. Jajka miksujemy z cukrem kryształem, powoli dodajemy masę szpinakową, a na końcu stopniowo dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Połączone składniki przelewamy na tortownicę i pieczemy w 180⁰C do suchego patyczka, ok 40 minut. W trakcie możemy przykryć wierzch folią aluminiową. Gotowe wykładamy z formy i studzimy. Ścinamy wierzch (posłuży do dekoracji), a pozostałe ciasto dzielimy np nitką na 2 części.

  2. Biszkopt zwykły:
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubijając na najwyższych obrotach dodajemy stopniowo żółtka, a następnie cukier, łyżka po łyżce. Na końcu dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką lub szpatułką. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia (spód) blaszkę i pieczemy ok 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180⁰C.

  3. Warstwa truskawkowa:
    We wrzącej wodzie rozpuszczamy galaretki, a następnie wsypujemy truskawki. Mieszamy cały czas, aż lekko zmiękną i bez problemu będziemy mogli potraktować je blenderem. Rozdrobnioną warstwę truskawkową pozostawiamy do lekkiego stężenia, ale koniecznie musimy pilnować, by w momencie przekładania tortu pozostała nadal lejąca.

  4. Krem:
    Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, a następnie serek mascarpone. Do kremu dodajemy połowę jagód rozdrobnionych np. widelcem i połowę w całości. Łączymy delikatnie.

  5. Masa maślana:
    Żółtko ucieramy z połową cukru pudru. Białka ubijamy, a następnie do sztywnej piany dodajemy drugą połowę cukru.
    Masło ucieramy i dodajemy naprzemiennie przygotowane składniki: żółtka oraz białka. Na końcu dodajemy kilka kropel soku z cytryny.

  6. Przełożenie:
    Biszkopt szpinakowy- połowa warstwy truskawkowej- połowa kremu z jagodami- biszkopt zwykły- krem z jagodami- warstwa truskawkowa- biszkopt szpinakowy.
    Masą maślaną wygładzamy wierzch tortu oraz boki. Obsypujemy rozkruszonym zielonym biszkoptem oraz ozdabiamy wedle własnego upodobania.

Składniki
  • Składniki na tortownicę o śr 26cm
  • Biszkopt szpinakowy:
  • 4 jajka
  • 200g świeżego szpinaku
  • ½ szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • ¾ szklanki cukru
  • Sok z ½ cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Biszkopt zwykły:
  • 2 jajka
  • 50g mąki tortowej
  • 50g mąki kukurydzianej
  • 60g cukru
  • Warstwa truskawkowa:
  • 400g truskawek (użyłam mrożonych)
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 600ml wrzątku
  • Krem:
  • 400ml śmietanki 36%
  • 250g serka mascarpone
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 100g jagód
  • Krem maślany:
  • 200g masła
  • 1 jajko
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • Sok z ⅓ cytryny
  • Dodatkowo dekoracje wykonane z masy cukrowej
Składniki