Tort straciatella

Tort straciatella
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Robię torty proste, nieskomplikowane i ten też taki jest. Zwykły biszkopt, masa ze śmietanki i mascarpone, do tego posiekana czekolada. Ot, cała filozofia. Tort pospolity, ale bardzo smaczny, nie za słodki, jak dla mnie super. Co do dekoracji, niestety nie mam talentu. Dlatego zawsze, idę na łatwiznę :) Tym razem, po prostu posypałam cały tort utartą czekoladą :) Mam nadzieję, że torcik przypadnie Wam do gustu i zechcecie go mieć na swoim stole.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 750 ml. śmietanki 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 czekolada gorzka
  • Nasączenie:
  • 1/3 filiżanki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • Dodatkowo:
  • 1 czekolada mleczna

Przygotowanie

  1. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli dodawać cukier.
    Następnie dodać żółtka, dalej ubijać.
    Obie mąki i proszek do pieczenia, wymieszać w osobnej misce.
    Przesiać przez sitko do ubitych jajek. Wymieszać łyżką. Dno tortownicy, wyłożyć papierem do pieczenia.
    Przelać wcześniej przygotowane ciasto.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, około 30 minut.
    Po wyjęciu z piekarnika, rzucam blachą z biszkoptem z 20-30 centymetrów na blat wyłożony ręcznikiem, dwa razy. Nie jest to konieczne :)

  2. Wystudzony biszkopt, przekroić na 3 blaty.
    Zanim przekroję biszkopt, odwracam go, spodem do góry. Wtedy tort ma równy wierzch.

    Przygotować wodę z. cytryną i cukrem do nasączenia biszkoptu.

    Czekoladę gorzką posiekać nożem.
    Czekoladę mleczną, zetrzeć na tarce.

    Śmietankę ubić, pod koniec ubijania, dodać cukier waniliowy.
    Następnie dodać serki mascarpone i ubijać do połączenia składników.
    4-5 łyżek masy odłożyć do osobnej miski. Będzie na wierzch tortu.
    Do reszty masy, wsypać czekoladę gorzką i wymieszać łyżką.

  3. Blat tortu nasączyć, a następnie wyłożyć 1/2 masy, przykryć drugim blatem.
    Docisnąć. Ponownie nasączyć i wyłożyć resztę masy. Przykryć kolejnym blatem
    i znów docisnąć.

  4. Wierzch i boki tortu,wysmarować masą bez czekolady.
    Następnie obsypać utartą czekoladą. Na górę nasypałam sporo czekolady,na boki delikatnie.

Składniki
  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 750 ml. śmietanki 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 czekolada gorzka
  • Nasączenie:
  • 1/3 filiżanki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • Dodatkowo:
  • 1 czekolada mleczna
Składniki