Tort SpongeBob

Tort SpongeBob
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: anetaa26
przesliczny i pyszny prezent dla kazdego malucha, i nie tylko ;) zaleta jest to ze sie nie piecze :)

Składniki

  • na tort: herbatniki (zmielone lub drobniutko pokruszone), 1 kg
  • margaryna, 375 g
  • czekolada, 100 g
  • orzechy, 100 g
  • jajka, 2
  • cukier puder, 100 g
  • Sok pomaranczowy, 250 ml
  • masa cukrowa do dekoracji:, ok 600 g cukru pudru
  • miod jasny, 1 duza lyzka
  • woda, 30 ml
  • zelatyna, 5 g
  • margaryna zwykla, 50 g
  • barwniki spozywcze: zolty, brazowy, czerwony, niebieski, kazdego po pol lyzeczki
  • dzem brzoskwiniowy, ok 4 lyzek, do posmarowania

Przygotowanie

  1. tort: margaryne zmiksowac z cukrem, dodac jaka miksowac dalej do otrzymania puszystej masy. do masy dodac herbatniki, orzechy, starta na tarce czekolade i sok(dodawac go stopniowo) tak by otrzymac mase dajaca sie formowac (dosc twarda)

  2. na tacy uformowac ksztalt boba, zrobic kilka wglebien palcem, tak by przypominalo gabke. moj tort byl dlugi ok 25 cm. tort posmarowac dzemem i mozna zajac sie przygotowaniem masy cukrowej :)

  3. zelatyne rozpuscic w 30 ml cieplej wody. w garnuszku rozpuscic miod (nie dopuscic do zagotowania). zestawic z gazu, dodac margaryne i zelatyne, mieszac az sie rozpusci (nie podgrzewac!). do miski wsypac 500 g cukru pudru i wlac mase miodowa, zagniatac rekami jak ciasto, w razie potrzeby dosypywac cukru pudru.

  4. kiedy masa przestanie lepic sie do rak (powinna byc jak plastelina) nalezy podzielic ja na czesci i zabarwic barwnikami. ja kazdy barwnik osobno rozmieszalam z kilkoma kroplami wodu, i dodawalam u biala mase, zagniatajac tak dlugo, az masa bedzie rownomiernie zabarwiona. potem rozwalkowac ja na folii i dekorowac tort.

Komentarze do przepisu (3)

cocoblame 28 grudnia 2011
haha jaki fajny pan gąbka:D przeuroczy:)
polarna 28 grudnia 2011
moja córa jest wielbicielką gąbki,więc w lipcu dostanie taki torcik na urodziny,piękny:)
Konto usunięte 28 grudnia 2011
mnóstwo pracy,ale rewelacja i fantazja -tylko pozazdrościc.
Składniki
  • na tort: herbatniki (zmielone lub drobniutko pokruszone), 1 kg
  • margaryna, 375 g
  • czekolada, 100 g
  • orzechy, 100 g
  • jajka, 2
  • cukier puder, 100 g
  • Sok pomaranczowy, 250 ml
  • masa cukrowa do dekoracji:, ok 600 g cukru pudru
  • miod jasny, 1 duza lyzka
  • woda, 30 ml
  • zelatyna, 5 g
  • margaryna zwykla, 50 g
  • barwniki spozywcze: zolty, brazowy, czerwony, niebieski, kazdego po pol lyzeczki
  • dzem brzoskwiniowy, ok 4 lyzek, do posmarowania
Składniki