Tort Snikers

Tort Snikers
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Czekoladowe ciasto, dwa rodzaje kremów, masa krówkowa, orzechy ziemne... Słodka bomba na specjalne okazje. ;D

Składniki

  • Ciasto:
  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • 50 g rozpuszczonego, ostudzonego masła
  • 200 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • 1/2 szklanki kakao
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem krówkowy:
  • 200 g śmietanki 36%
  • 200 g serka mascarpone
  • 200 g krówki z puszki (w temperaturze pokojowej)
  • Krem orzechowy:
  • 200 g śmietanki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 g mascarpone
  • 100 g masła orzechowego (najlepszy taki z kawałkami orzeszków ;))
  • Polewa:
  • 100 g gorzkiej (najlepiej 80%) czekolady
  • 20 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • + 150 g masy krówkowej z puszki
  • + 2-3 garście orzeszków ziemnych

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    Ubić jajka z cukrem, dodawać cały czas miksując na wolniejszych obrotach: masło, śmietanę, przesiane suche składniki.
    Piec w tortownicy o średnicy ok. 20 cm w 180°C przez ok. 1 godzinę i 10 minut.

  2. Krem krówkowy:
    Ubić schłodzoną śmietankę. Dodać mascarpone i krówkę. Wmieszać delikatnie na wolnych obrotach miksera.

  3. Krem orzechowy:
    Ubić śmietankę, pod koniec wsypać cukier puder. Dodać serek mascarpone i masło orzechowe. Delikatnie wymieszać na wolnych obrotach miksera.

  4. Polewa:
    Polewę zrobić następnego dnia (po tym jak tort leżakuje w lodówce). Wszystkie składniki rozpuścić na małej mocy palnika. Zostawić do ostygnięcia. Podczas wylewania polewy na tort, musi być ona nadal płynna, najlepiej lekko ciepła.

  5. Składanie tortu:

    Ciasto przekroić na 2 blaty. Na paterze rozsmarować 1 łyżkę kremu krówkowego. Położyć jeden z blatów ciasta. Nałożyć rant od formy. Rozsmarować na blacie 150 g masy krówkowej, wyłożyć krem orzechowy i posypać 2 garściami orzechów ziemnych. Przykryć drugim blatem ciasta (można nasączyć go delikatnie wodą) i rozsmarować na nim krem krówkowy. Wstawić do lodówki na noc. Zdjąć rant. Wylać polewę zaczynając od środka, łyżką zrobić "zacieki". Dowolnie ozdobić, ja użyłam podprażonych orzeszków ziemnych.

Składniki
  • Ciasto:
  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • 50 g rozpuszczonego, ostudzonego masła
  • 200 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • 1/2 szklanki kakao
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem krówkowy:
  • 200 g śmietanki 36%
  • 200 g serka mascarpone
  • 200 g krówki z puszki (w temperaturze pokojowej)
  • Krem orzechowy:
  • 200 g śmietanki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 g mascarpone
  • 100 g masła orzechowego (najlepszy taki z kawałkami orzeszków ;))
  • Polewa:
  • 100 g gorzkiej (najlepiej 80%) czekolady
  • 20 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • + 150 g masy krówkowej z puszki
  • + 2-3 garście orzeszków ziemnych
Składniki