Tort śmietanowy z mascarpone i wiśniami

Tort śmietanowy z mascarpone i wiśniami
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Tort śmietanowy z mascarpone i wiśniami – czyli pozycja obowiązkowa dla wszystkich fanów deserów. Doskonały na każdą uroczystość! Więcej na blogu. 1 średni tort (tortownica 20cm)

Składniki

  • Biszkopt (rzucany, bez proszku do pieczenia): 5 jajek
  • 130 gramów mąki tortowej (typ 550)
  • 40 gramów mąki ziemniaczanej
  • 150 gramów cukru
  • Krem: 400 gramów śmietanki 30%
  • 250 gramów serka mascarpone
  • 2 fixy do śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Poncz: 1/4 szklani wody
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • Sok z cytryny do smaku
  • Inne: 250 gramów powideł wiśniowych
  • Wiórki kokosowe do dekoracji
  • Kawałki czekolady do dekoracji

Przygotowanie

  1. Biszkopt (rzucany, bez proszku do pieczenia):

    • Białka oddzielamy od żółtek i wstępnie ubijamy
    • Następnie dodajemy porcjami cukier (1 łyżka cukru co 30 sekund) ciągle ubijając na wysokich obrotach
    • Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku ubijając na średnich obrotach
    • Mąki mieszamy razem, przesiewamy przez sito i dodajemy porcjami do masy biszkoptowej powili mieszając szpatułką
    • Masę przelewamy do tortownicy (lub rantu cukierniczego) i pieczemy przez 35 minut w temperaturze 170 bez termoobiegu (tortownicy niczym nie smarujemy)
    • Po upieczeniu rzucamy biszkoptem z wysokości około 30 cm na blat (zapobiega to jego opadnięciu) i zostawiamy do ostudzenia
    • Kiedy biszkopt ostygnie dzielimy go na 3 równe części i lekko nasączamy ponczem

  2. Krem:

    • Do schłodzonej misy dodajemy zimną śmietankę oraz serek mascarpone
    • Mieszamy na małych obrotach a następnie dosypujemy cukier oraz fixy do śmietany
    • Ubijamy na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej masy i wkładamy do lodówki na 30 minut

    Składanie:

    •Dolny biszkopt smarujemy powidłami a następnie kremem, nakładanym kolejny blat i powtarzamy tę czynność
    • Kładziemy górny blat i cały tort pokrywamy kremem
    • Tort dekorujemy wiórkami kokosowymi oraz kawałkami czekolady
    • Tort wkładamy do lodówki na 1 godzinę

Komentarze do przepisu (2)

SprytnaChochla 09 grudnia 2019
Piękny!
Maudie 09 grudnia 2019
Śliczny torcik :)
Składniki
  • Biszkopt (rzucany, bez proszku do pieczenia): 5 jajek
  • 130 gramów mąki tortowej (typ 550)
  • 40 gramów mąki ziemniaczanej
  • 150 gramów cukru
  • Krem: 400 gramów śmietanki 30%
  • 250 gramów serka mascarpone
  • 2 fixy do śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Poncz: 1/4 szklani wody
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • Sok z cytryny do smaku
  • Inne: 250 gramów powideł wiśniowych
  • Wiórki kokosowe do dekoracji
  • Kawałki czekolady do dekoracji
Składniki