Tort śmietanowo-brzoskwiniowy

Tort śmietanowo-brzoskwiniowy
> > 6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Annuar
Łatwy i szybki w wykonaniu tort z delikatną masą śmietanową. Dla tych, którzy nie przepadają za przesłodzonymi, kremowymi masami do tortów. Ta masa ma postać pianki z brzoskwiniowym posmakiem. Przepis na dużą tortownicę

Składniki

  • Ciemny biszkopt (przyznam, iż z wygody używam gotowym spodów Delecty, na pewno biszkopt wykonany samemu jest lepszy), 3 krążki
  • Schłodzona śmietana kremówka 30%, 0,5 litra
  • Brzoskwinie w puszce, 1 puszka
  • galaretka brzoskwiniowa, 1 opakowanie
  • Do dekoracji polewa czekoladowa

Przygotowanie

  1. Galaretkę przygotować w 1 szklance wody i ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany wlewać zimną (ale nie tężejącą) galaretkę i delikatnie wymieszać. Na koniec dołożyć pokrojone w kostkę i osączone brzoskwinie, wymieszać. Masę włożyć do lodówki, aby trochę stężała i nabrała konsystencji masy do tortów.

  2. Spody do ciast nasączyć lekko syropem z brzoskwiń. Sztywniejącą masę wykładać kolejno na spody biszkoptowe (z tych proporcji masy wychodzi więcej niż potrzeba do przełożenia 2 krążków, można z pozostałej masy zrobić deser w pucharkach). Lekko docisnąć każdy krążek. Włożyć do lodówki, aby masa całkiem stężała.

  3. Wierzch udekorować polewą (ja używam polewy w proszku Delecty, która po zastygnięciu ma półpłynną konsystencję: 3 łyżki gorącej wody wymieszać z proszkiem i gotowe)

Komentarze do przepisu (12)

POMPOLINA 08 lutego 2010
wyglada smacznie a że jestem strasznym łasuchem to dodaję do ulubionych:)))
renka 08 lutego 2010
Wygląda bardzo apetycznie i pewnie tak smakuje ;)))
Mole3 08 lutego 2010
Grzechu wart. :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciemny biszkopt (przyznam, iż z wygody używam gotowym spodów Delecty, na pewno biszkopt wykonany samemu jest lepszy), 3 krążki
  • Schłodzona śmietana kremówka 30%, 0,5 litra
  • Brzoskwinie w puszce, 1 puszka
  • galaretka brzoskwiniowa, 1 opakowanie
  • Do dekoracji polewa czekoladowa
Składniki