Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty tort który jest lekki, nie za słodki a biszkopt odpowiednio wilgotny. W środku bita śmietana z owocami.
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 34
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 21
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 167
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 225
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 774
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 34
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 21
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 167
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 225
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 774
Składniki
Przygotowanie biszkoptu Białka wbijamy do wysokiej miski i ubijamy ze szczyptą soli aż piana będzie gęsta. Następnie dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając do uzyskania gęstej, lśniącej piany. Zmniejszamy obroty na najniższe i dodajemy żółtka - bardzo krótko miksując tylko do połączenia składników. Obie mąki przesiewamy i stopniowo dodajemy do masy jajecznej koniecznie mieszając delikatnie łyżką (nie wolno na tym etapie używać miksera ciasto na pewno nie wyrośnie). Następnie dodajemy dwie łyżki wody i wszystko mieszamy do połączenia składników. Dno tortownicy o wymiarach 21 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy masę. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 175 stopni przez 35 minut. Na koniec pieczenia patyczkiem nadziewamy biszkopt i sprawdzamy czy na pewno jest upieczony w środku
Przygotowanie kremu oraz ponczu Krem: Śmietanę trzymaną wcześniej w lodówce ubijamy wraz z śmietan fixem do uzyskania pożądanej przez nas konsystencji. Poncz: w szklance mieszamy sok z wodą
Dekoracja toru Biszkopt przekrawamy na 3 równe blaty. Pierwszy blat nasączamy 1/3 ponczu, dodajemy 1/3 kremu a następnie układamy brzoskwinie. Przykrywamy kolejnym blatem i postępujemy tak samo na wierzchu układając maliny. Od spodu nasączamy trzeci blat i przykrywamy cały tort. Całość smarujemy bitą śmietaną wyrównujemy. Zostawiamy na całą noc w lodówce następnie przed podaniem dekorujemy motylkami oraz bezami.