Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszny delikatny torcik śmietankowo-truskawkowy
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik ku...
Odsłon: 139
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 7453
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 181
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 95
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 200
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik ku...
Odsłon: 139
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 7453
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 181
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 95
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 200
Składniki
Przygotowanie biszkoptu: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Na koniec ubijania dodawać partiami cukier, ubijając po każdym dodaniu. Następnie dodawać po jednym żółtku również ubijając po każdym dodaniu. Do masy dodawać partiami przesiane mąki oraz proszek do pieczenia nie ubijając już tylko mieszając delikatnie łyżką. Masę przelać do fory wyłożonej (tylko na dnie) papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170st przez 35 min. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości ok 30cm upuścić je (w formie) na podłogę. Wystudzić w temperaturze pokojowej, po wystudzeniu przekroić na 3 blaty.
Przygotowanie kremu: Truskawki umyć, i odszypółkować (można odlożyć ze 3 truskawki do dekoracji) przełożyć do blendera dodać cukier i zmiksować. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia na ok 5 min, następnie podgrzać aż sie rozpuści ciągle mieszając. Dodać do zmiksowanych truskawek i wymieszać. Włożyć na ok 30min do lodówki. Śmietanę ubić i wmieszać delikatnie do truskawek.
Pierwszy blat posmarować konfiturą truskawkową, wyłożyć 1/3 kremu. Przykryć drugi blatem, posmarować go konfiturą następnie wyłożyć połowę pozostałego kremu i przykryć trzecim blatem. Wyłożyć resztę kremu. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin aby krem stężał. Śmietanę ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru i śmietan-fix, udekorować tort i ozdobić ćwiartkami truskawek.