Tort śmietankowo-jogurtowy z galaretką

Tort śmietankowo-jogurtowy z galaretką
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Akademia
Kolejna propozycja na upalne dni. Zimny torcik z pewnością Was ostudzi.

Składniki

  • 2 duże jogurty greckie 330 g
  • 2 małe śmietany słodkie 30%
  • 3 opakowania galaretki cytrynowej
  • opakowanie galaretki brzoskwiniowej
  • opakowanie galaretki agrestowej
  • opakowanie galaretki wiśniowej
  • woda do rozpuszczania galaretki

Przygotowanie

  1. Przygotowuję galaretki: brzoskwiniową, agrestową i wiśniową. Każdą
    z nich rozpuszczam w połowie wody wskazanej na opakowaniu. Najlepiej robić to w prostokątnych naczyniach. Studzę i wkładam do lodówki na ok 3 h. W tym czasie powinna stężeć.

  2. Trzy opakowania galaretki cytrynowej rozpuszczam w rondelku w 750 ml gorącej wody i pozostawiam do ostygnięcia. Jeśli galaretka cytrynowa zaczęła gęstnieć, w misce ubijam śmietanę, a następnie wciąż miksując, jogurty greckie. Do śmietankowo-jogurtowej masy wlewam stopniowo, wciąż miksując galaretkę cytrynową.


  3. Galaretki: brzoskwiniową, agrestową i o smaku wiśni wyciągam z pudełek i tnę w kostki. Pocięte galaretki wrzucam do śmietankowo-jogurtowej masy i dokładnie mieszam.





  4. Całość przekładam do tortownicy i owijam folią spożywcza, a następnie wkładam do lodówki na ok. 2 h. (Tortownicę można wcześniej wyłożyć folią).

Składniki
  • 2 duże jogurty greckie 330 g
  • 2 małe śmietany słodkie 30%
  • 3 opakowania galaretki cytrynowej
  • opakowanie galaretki brzoskwiniowej
  • opakowanie galaretki agrestowej
  • opakowanie galaretki wiśniowej
  • woda do rozpuszczania galaretki
Składniki