Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort z kremem śmietankowym z kawałkami brzoskwiń i frużeliną jagodową. Słodki, kolorowy i delikatny zarazem. :)
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 144
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 180
Smak wiosny!
Odsłon: 644
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1771
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 164
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 144
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 180
Smak wiosny!
Odsłon: 644
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1771
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 164
Składniki
Biszkopt: Białka ubić, dodawać stopniowo cukier, następnie żółtka. Wsypywać partiami przesiane mąki i mieszać na wolnych obrotach miksera, przy ostatniej partii dodać olej. Okrągłą foremkę (średnica ok. 22 cm) wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Wyłożyć biszkopt i piec w 170°C przez ok. 40 minut. Po tym czasie spuścić z niewielkiej wysokości na podłogę, włożyć do uchylonego piekarnika i zostawić do lekkiego przestygnięcia. Zdjąć rant, odwrócić biszkopt i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Krem: Brzoskwinie pokroić w kostkę. Zimną śmietankę i mascarpone ubić, podczas ubijania dodać stopniowo cukier puder. Kiedy krem będzie sztywny i puszysty 1/5 odłożyć do miseczki (przyda się do dekoracji), do reszty dodać brzoskwinie i delikatnie wymieszać łyżką.
Frużelina: Owoce (mogą być mrożone) zagotować w rondelku z cukrem i gotować ok. 5 minut. Mąkę wymieszać z wodą, dolać do owoców, energicznie mieszać. Po zagotowaniu i zgęstnieniu zdjąć z palnika. Wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać. Zostawić do ostygnięcia.
Składanie: Biszkopt przekroić na 3 blaty. Na paterze rozsmarować odrobinę kremu. Położyć pierwszy blat, nasączyć, wyłożyć połowę frużeliny. Rozsmarować 1/4 kremu z brzoskwiniami. Położyć drugi blat, nasączyć, rozsmarować pozostałą frużelinę i na niej 1/4 kremu. Położyć trzeci blat, nasączyć. Resztę kremu rozsmarować na wierzchu i na brzegach tortu. Jest on już gotowy, teraz tylko warto ozdobić go według uznania, w tym celu użyłam połówek brzoskwiń, odłożoną część kremu i odrobinę kolorowej posypki. :D