Tort serowy z dekoracją z czekolady

Tort serowy z dekoracją z czekolady
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Tort typu śmietankowego z kremem serowym . Tort z jasnym biszkoptem, udekorowany czekoladowymi kwiatkami, pozłoconymi. Tort zrobiłam w prezencie dla koleżanki na urodziny.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -8 jajek -180 g. cukru -120 g. mąki tortowej
  • -120 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • NASĄCZENIE:
  • -280 g. dżemu wiśniowego -ok.50 ml. przegotowanej wody
  • KREM SEROWO-JAGODOWY:
  • -370 ml. śmietanki 30 % -70 g. cukru pudru
  • -500 g. sera z wiaderka -200 ml. musu z jagód
  • -20 g. żelatyny -ok.125 ml.wody
  • KREM SEROWO-CZEKOLADOWY:
  • -370 ml. śmietanki 30 % -70 g. cukru pudru
  • -500 g. sera z wiaderka -20 g. żelatyny
  • -ok.125 ml.wody -100 g. gorzkiej czekolady
  • OBŁOŻENIE:
  • -400 ml.śmietanki 30 % -1 krem waniliowy do tortów w proszku
  • OZDOBY CZEKOLADOWE:
  • -150 g. deserowej polewy czekoladowej do dekoracji w pastylkach
  • -dekoracje cukrowe -złoty barwnik,pudrowy jadalny

Przygotowanie

  1. biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po 1 żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać ale już łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić bok tortownicy, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.

  2. Spodni blat biszkoptowy, ułożyć do tej samej tortownicy co biszkopt się piekł. Lecz tortownicę najpierw wyżej zabezpieczyć. Ten blat biszkoptowy nasączyć częścią rozcieńczonego dżemu z wiśniami.

  3. krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z cukrem pudrem a potem z serem. Następnie zmiksować z musem jagodowym. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do tortownicy i wyrównać.

  4. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć resztą dżemu.

  5. krem 2-Wykonać jak poprzedni z tym że dopiero po żelatynie wmieszać łopatką startą czekoladę. Wylać i rozsmarować w tortownicy.

  6. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i schłodzić tort najlepiej na całą noc.

  7. Po schłodzeniu zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia. Przykryć paterą i obrócić "do góry nogami". Góra będzie równiejsza.

  8. obłożenie-Krem wykonać w/g wskazówek na opakowaniu. Posmarować cały tort a łyżeczką zrobić wgłębienia.

  9. dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej. Polewę rozpuścić nad parą.Na paskach papieru do pieczenia robić kleksy z polewy.Delikatnie paskiem postukać i powkładać do przeciętych rurek po ręcznikach papierowych.Zrobić kleksy z polewy, troszkę postukać papierem i posypać maczkiem cukrowym. Będą to środki kwiatków.

  10. Zastygłe płatki, odkleić delikatnie od papieru.Podzielić płatki na 3 rzędy. Przygotować pojemniczki (tu po mascarpone) w których będzie się składać kwiatki.Do środków pojemniczków, włożyć po kawałku papieru.
    Nalać kleks polewy i ułożyć wokół płatek za płatkiem. Ponownie nalać płynnej tej polewy i włożyć przygotowany środek.

  11. Pojemniczki schłodzić w lodówce.

  12. Zastygłe kwiatki wyjąć z pojemniczków i pozłocić barwnikiem w proszku.

  13. Udekorować tort i przetrzymywać w lodówce.

Komentarze do przepisu (3)

fafiatko 21 maja
Bardzo elegancko się prezentuje?
fafiatko 21 maja
Miał być ! A nie znak zapytania:)))
Dziękuję bardzo Em.:D
Składniki
  • BISZKOPT:
  • -8 jajek -180 g. cukru -120 g. mąki tortowej
  • -120 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • NASĄCZENIE:
  • -280 g. dżemu wiśniowego -ok.50 ml. przegotowanej wody
  • KREM SEROWO-JAGODOWY:
  • -370 ml. śmietanki 30 % -70 g. cukru pudru
  • -500 g. sera z wiaderka -200 ml. musu z jagód
  • -20 g. żelatyny -ok.125 ml.wody
  • KREM SEROWO-CZEKOLADOWY:
  • -370 ml. śmietanki 30 % -70 g. cukru pudru
  • -500 g. sera z wiaderka -20 g. żelatyny
  • -ok.125 ml.wody -100 g. gorzkiej czekolady
  • OBŁOŻENIE:
  • -400 ml.śmietanki 30 % -1 krem waniliowy do tortów w proszku
  • OZDOBY CZEKOLADOWE:
  • -150 g. deserowej polewy czekoladowej do dekoracji w pastylkach
  • -dekoracje cukrowe -złoty barwnik,pudrowy jadalny
Składniki