Tort serowo-czekoladowy z malinami

Tort serowo-czekoladowy z malinami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
drogie
avatar Autor: monialubi
Pyszny, orzeźwiający letni tort. Łatwy do wykonania, ale trzeba na niego trochę poczekać.

Składniki

  • Czekoladowa śmietana:
  • 300g gorzkiej czekolady
  • 400g śmietany kremówki 30-36%
  • Spód:
  • olej
  • 100g podłużnych biszkoptów
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 25g masła
  • Masa serowa:
  • 500g mascarpone
  • 300g mielonego twarogu (chudego lub półtłustego)
  • 100g cukru
  • 2-3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250g malin + kilka malin do dekoracji
  • Polewa czekoladowa:
  • 100g czekolady
  • 100g śmietany kremówki 30-36%
  • 25g tłuszczu kokosowego

Przygotowanie

  1. Dzień wcześniej należy przygotować czekoladową śmietanę.
    Mocno podgrzać 400g śmietany kremówki (nie może się zagotować!) i wrzucić do niej połamaną czekoladę (300g). Mieszać do rozpuszczenia się czekolady.
    Przelać do wysokiego naczynia, przykryć i odstawić na noc do lodówki.

  2. Dno tortownicy (26cm) wysmarować olejem. Połamać 200g czekolady i razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić. Połamać biszkopty i dodać je do czekolady. Wymieszać. Masą posmarować spód tortownicy. Wstawić do lodówki na 2 godziny.

  3. Mascarpone wymieszać z twarogiem, cukrem i cukrem waniliowym. Przebrać i ewentualnie umyć maliny.
    Czekoladową śmietanę krótko ubić mikserem.

  4. Spód czekoladowy posmarować połową kremu serowego i posypać połową malin. Łyżką nakładać porcje czekoladowej śmietany. Posypać resztą malin i posmarować drugą połową kremu serowego.Ponownie wstawić do lodówki na 2 godziny.

  5. Przygotować polewę czekoladową. Połamać 100g czekolady i razem ze śmietaną i tłuszczem kokosowym rozpuścic w garnku lub w kąpieli wodnej. Ostudzić i posmarować wierzch tortu. Wstawić do lodówki na godzinę. Przed podaniem udekorować malinami.

    Smacznego!

Komentarze do przepisu (2)

smaker 26 lipca 2016
Robimy się głodni od samego patrzenia!
KulinarnaChwila 15 maja 2019
Ślicznie wygląda:)
Składniki
  • Czekoladowa śmietana:
  • 300g gorzkiej czekolady
  • 400g śmietany kremówki 30-36%
  • Spód:
  • olej
  • 100g podłużnych biszkoptów
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 25g masła
  • Masa serowa:
  • 500g mascarpone
  • 300g mielonego twarogu (chudego lub półtłustego)
  • 100g cukru
  • 2-3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250g malin + kilka malin do dekoracji
  • Polewa czekoladowa:
  • 100g czekolady
  • 100g śmietany kremówki 30-36%
  • 25g tłuszczu kokosowego
Składniki