Dzień wcześniej należy przygotować czekoladową śmietanę.
Mocno podgrzać 400g śmietany kremówki (nie może się zagotować!) i wrzucić do niej połamaną czekoladę (300g). Mieszać do rozpuszczenia się czekolady.
Przelać do wysokiego naczynia, przykryć i odstawić na noc do lodówki.
Dno tortownicy (26cm) wysmarować olejem. Połamać 200g czekolady i razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić. Połamać biszkopty i dodać je do czekolady. Wymieszać. Masą posmarować spód tortownicy. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Mascarpone wymieszać z twarogiem, cukrem i cukrem waniliowym. Przebrać i ewentualnie umyć maliny.
Czekoladową śmietanę krótko ubić mikserem.
Spód czekoladowy posmarować połową kremu serowego i posypać połową malin. Łyżką nakładać porcje czekoladowej śmietany. Posypać resztą malin i posmarować drugą połową kremu serowego.Ponownie wstawić do lodówki na 2 godziny.
Przygotować polewę czekoladową. Połamać 100g czekolady i razem ze śmietaną i tłuszczem kokosowym rozpuścic w garnku lub w kąpieli wodnej. Ostudzić i posmarować wierzch tortu. Wstawić do lodówki na godzinę. Przed podaniem udekorować malinami.
Smacznego!
Komentarze do przepisu (2)