Tort serce (bez formy w kształcie serca)

Tort serce (bez formy w kształcie serca)
> > 6 os.
> 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: Ollka
N jutrzejszy wyjątkowy dzień Mamy . Do jego wykonania nie potrzebna jest forma. Wystarczy tyko biszkopt okrągły

Składniki

  • Biszkopt : (tortownica 22cm) 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Krem budyniowy: 500 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 2- 3 łyżki cukru cukier waniliowy lub i
  • Lub ten litr śmietany 36 %

Przygotowanie

  1. Biszkopt;


    Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem.
    Piec w temperaturze 160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Wystudzony biszkopt kroimy na 3 blaty.

  2. Krem budyniowy

    Zagotować szklankę mleka, pozostałą części mleka dokładnie wymieszać żółtkami, obiema mąkami, oraz cukrem i cukrem waniliowym. Masę jajeczną wlać powoli na wrzące mleko i energicznie mieszać, uważając aby niepowstały grudy, chwilę podgotować. Budyń przykryci folią spożywczą zapobiegnie to zrobieniu się kożucha na budyniu i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

  3. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

    W tortownicy układamy jeden blat biszkoptu, nasączamy np. kawą, wykładamy 1/3 część masy równo rozsmarowujemy, przykrywamy drugim blatem, również nasączamy następnie kolejna część masy, trzeci blat - nasączenie - masa. Masę wyrównujemy i tort wkładamy do lodówki do stężenia minimum na dwie godziny.
    Schłodzony tort kroimy w sposób pokazany na fotce.

Komentarze do przepisu (3)

KulinarnaChwila 25 maja 2019
Super Torcik:)
ElMar 26 maja 2019
Piękny torcik:)
pelen_brzuszek 26 maja 2019
świetny patent :)
Składniki
  • Biszkopt : (tortownica 22cm) 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Krem budyniowy: 500 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 2- 3 łyżki cukru cukier waniliowy lub i
  • Lub ten litr śmietany 36 %
Składniki