Tort serce

Tort serce
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: KasiaSar
Na Dzień Matki upiekłam prosty tort w kształcie serca przełożony bitą śmietaną i truskawkami. To niespodzianka dla mojej mamy:-) Taki tort można przygotować również na Walentynki. Zachęcam do wypróbowania :-)

Składniki

  • Biszkopt:
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki wody
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • 1 litr śmietany kremówki 30 %
  • 4 śmietan - fixy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • 1 kg truskawek
  • serca z białej i gorzkiej czekolady

Przygotowanie

  1. Szklanka - 250 ml

    Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, przesiać przez sito, odstawić na bok. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksować i dodawać po jednym żółtku.

    Przesianą mąkę dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszać drewnianą łyżką do połączenia składników. W międzyczasie dodać wodę i delikatnie wymieszać.

  2. Przygotować tortownicę, u mnie w kształcie serca. Spód foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni C (grzałka góra - dół) do suchego patyczka.

    Po upieczeniu wyjąć z piekarnia, oddzielić nożem od formy i odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt, pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Biszkopt przekroić na trzy krążki.

  3. Truskawki umyć, usunąć szypułki, odsączyć na sicie a później pokroić na talarki. Śmietanę ubić na sztywno, dodać przesiany cukier puder oraz śmietan - fixy. Wszystko jeszcze raz zmiksować. Każdy krążek smarować bitą śmietaną i układać truskawki. Boki tortu posmarować bitą śmietaną. Wierzch i boki tortu udekorować według uznania.


    ! Jeśli nie macie foremki w kształcie serca, upieczcie biszkopt w normalnej tortownicy. Przygotujcie szablon serce z papieru, przyłóżcie do ciasta i wytnijcie serce.

Komentarze do przepisu (4)

Nevermore 05 czerwca
Super ciacho :)
KasiaSar 06 czerwca
Dziękuje :-)
KulinarnaChwila 06 czerwca
Pyszotka:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Biszkopt:
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki wody
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • 1 litr śmietany kremówki 30 %
  • 4 śmietan - fixy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • 1 kg truskawek
  • serca z białej i gorzkiej czekolady
Składniki