Tort rocznicowy

Tort rocznicowy
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: bambisia
smaczny a przede wszystkim domowy tort

Składniki

  • Biszkopt: 4 jajka, 4 łyżki cukru,1.5 łyżki mąki pszennej, 1.5 łyżki maki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku
  • Krem: 1 margaryna, 0,5 litra mleka, 0.5 szklanki cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej, cukier waniliowy
  • Polewa: 0,5 kostki margaryny, 1 szkl. cukru pudru, 2 łyżki kakao, 2 łyżki wody, 0,5 łyżki maki ziemniaczanej
  • ananas z puszki, ozdoby do dekoracji, kolorowe wiórka i posypka

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
    Białka ubić z cukrem, dodać mąki, proszek,wymieszać, dodać rozbite żółtka i wymieszać.
    Ja zrobiłam 4 takie biszkopty z tym ,że do 2 dodałam kakao i miałam dwa ciasta jasne i dwa ciemne

  2. Krem:
    Z podanych składników oprócz margaryny ugotować budyń , wystudzić. zmiksować margarynę i dodawać zimny budyń.
    Do mojego tortu zrobiłam krem z potrójnej porcji.
    gotowy krem podzieliłam na cztery części, do jednej dodałam kawę capucino-krem kawowy, do drugiej kakao- krem kakaowy, trzecia- sok z cytryny czwarta została bez dodatku.
    na spód dałam ciasto jasne,masa kakaowa,ciasto ciemne,masa cytrynowa plus pokrojony ananas, ciasto jasne ,masa capucino, ciasto ciemne biala masa.
    trochę masy zostawiamy na posmarowanie boków, i zrobienie obwódki dookoła ciasta, żeby polewa nie spłynęła.
    Boki tortu obsypujemy pomieszanymi wiórkami z kolorową posypką
    gotowe ciasto schłodziłam w lodówce

  3. Polewa : wszystkie składniki roztapiamy nie gotujemy! odstawiamy do wystygnięcia.
    gęstniejącą polewą smarujemy ciasto i odstawiamy do schlodzenia.
    gdy polewa dobrze zastygnie robimy napis i dekorujemy

    Rodzice byli wzruszeni...

Komentarze do przepisu (1)

anetas197601 23 kwietnia 2013
bardzo efektowny torcik, ja bym tylko do kremu zamiast margaryny dała masło ale to już wg uznania :))
Składniki
  • Biszkopt: 4 jajka, 4 łyżki cukru,1.5 łyżki mąki pszennej, 1.5 łyżki maki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku
  • Krem: 1 margaryna, 0,5 litra mleka, 0.5 szklanki cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej, cukier waniliowy
  • Polewa: 0,5 kostki margaryny, 1 szkl. cukru pudru, 2 łyżki kakao, 2 łyżki wody, 0,5 łyżki maki ziemniaczanej
  • ananas z puszki, ozdoby do dekoracji, kolorowe wiórka i posypka
Składniki