Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, lekki torcik o mocnym posmaku kokosowym.
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 175
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 127
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1057
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 514
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 53
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 175
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 127
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1057
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 514
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 53
Składniki
Białka i żółtka oddzielamy. Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli (lepiej się ubije). Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy po kolei żółtka, a następnie mąki wymieszane z proszkiem. Spód tortownicy (śr ok. 26cm) wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 170 st. na ok 30 min. Po przestudzeniu przekroić na 2 blaty
Białka ubijamy z szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy wiórki i dokładnie mieszamy. Przelawy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 190 st. na ok 15 min.
Mleko zagotować z wiórkami, zdjąć z ognia i rozpuścić w nim żelatynę. Lekko przestudzić. 400ml kremówki ubijamy na sztywno dodając pod koniec sok z cytryny i cukier puder , a następnie rozpuszczoną żelatynę (wlewamy powoli, cienkim strumieniem). Blaty biszkoptu nasączamy mocną herbatą z alkoholem (dałam Malibu). Połowę masy rozsmarować na biszkopcie umieszczonym w tortownicy. Na to wykładamy blat kokosowy, resztę bitej śmietany i biszkopt. Tort wstawić do lodówki, aby masa śmietankowa stężała.
Dekoracja: Pozostałe 200 ml kremówki ubijamy pod koniec dodając fix. Obsmarować nią tort, boki oprószyć wiórkami kokosowymi. Wierzch tortu udekorować kulkami rafaello i podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.