Tort "Mleczna Kanapka" dla 10-latka- fana piłki nożnej

Tort Mleczna Kanapka dla 10-latka- fana piłki nożnej
> > 6 os.
> > 60 min
trudne
przystępne
Tort 2 w 1, mleczna kanapka i piłka nożna. Tort z ciemnymi biszkoptami i kremem mocno mlecznym.Tort z ozdobami z mleka w proszku. Tort zrobiłam dla średniego wnuczka, na bal urodzinowy dla dzieci.

Składniki

  • BISZKOPT: 3 x (30x40)
  • -4 jajka -100 gr. cukru -70 g. mąki tortowej
  • -40 g. mąki ziemniaczanej -2 łyżki kakao
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia -100 ml. oleju
  • BISZKOPT: 1 x tortownica 27 cm.
  • -4 jajka -100 gr. cukru -70 g. mąki tortowej
  • -40 g. mąki ziemniaczanej -2 łyżki kakao
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia -100 ml. oleju
  • DO NASĄCZENIA: -3/4 szklanki wody z sokiem malinowym
  • KREM MLECZNY Z MASCARPONE: (do nadziania piłki i I warstwy tortu)
  • -500 g. serka mascarpone -500 ml. śmietanki 30 %
  • -1 śmietan-fix -130 ml. mleka skondensowanego słodzonego
  • -100 g. mleka w proszku -17 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • KREM MLECZNY Z MASCARPONE: (do II warstwy tortu)
  • -500 g. serka mascarpone -250 ml. śmietanki 30 %
  • -1 śmietan-fix -120 ml. mleka skondensowanego słodzonego
  • -100 g. mleka w proszku -15 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • TYNK NA PIŁKĘ: -400 g. masła
  • -200 ml. mleka skondensowanego-słodzonego -200 g. mleka w proszku
  • DEKORACJE:
  • -200 g. mleka w proszku -200 g. cukru pudru
  • -troszkę mleka w płynie -barwniki jadalne
  • POLEWA CZEKOLADOWA NA TORT:
  • -150 g.nutelli -300 g. mlecznej czekolady
  • -100 ml. śmietanki 30 % -50 g. masła

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łopatką.Dodać olej i wymieszać delikatnie. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papieru do pieczenia. Piec ok.20 min. w 175*.
    Obrócić i zdjąć papier z pieczenia.
    Upiec takie trzy biszkopty.

  2. Biszkopt w tortownicy tak samo zrobić ale piec z 5 min. dłużej.Po przestygnięciu przekroić na dwa blaty.

  3. piłka- W spodnim blacie biszkoptowym wyciąć trójkąt a w drugim koło objętości miski.

  4. piłka- Miskę zafoliować i włożyć tą dużą część.

  5. krem do piłki i i warstwy dużego tortu-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do letniego.
    Śmietankę ubić z serkiem i mlekiem skondensowanym i fixem. Potem dodawać po trochu mleka w proszku i zmiksować. Na koniec dolewać letniej żelatyny i zmiksować ale nie długo bo krem gęstnieje.Wyłożyć do miski na piłkę i przykryć wyciętym kołem.Zafoliować i schować do lodówki.

  6. Resztę kremu zaraz wyłożyć na nasączony biszkopt w zabezpieczonej blaszce.

  7. Przykryć drugim biszkoptem i nasączyć resztą soku.

  8. Drugi krem zrobić identycznie i wyłożyć na biszkopt.

  9. Przykryć trzecim biszkoptem i schłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepiej na całą noc.

  10. . Schłodzoną piłkę wyjąć z miski, odwracając na spód tortownicy.

  11. tynk-Zmiksować miękkie masło, do białości. Miksując dolewać mleko skondensowane potem dosypując w proszku. Posmarować całą kopułę.

  12. ozdoby-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.Zagnieść jak na plastyczne ciasto.Najlepiej mieszać ręką, wtedy wyczuje się, czy masa się skleja. Następnie wyrobić masę na stolnicy, podsypując cukrem pudrem.Podzielić na kawałki i część zafarbować, jadalnym barwnikiem.Masę przetrzymywać w woreczku foliowym.
    Brać po kawałku masy i wycinać wzory na piłkę,pięciokąty granatową.
    Wycinać w/g wzoru. (moja miska miała obwód 55 cm.x 2 =110 : 3 =3,66 cm miał mieć bok wzorów)(wyliczenia wzięłam z netu.)

  13. Z białej masy wyciąć sześciokąty.
    Wzory przyłożyć na jeszcze nie zastygłym tynku.

  14. mleczna kanapka-Po schłodzeniu, przykryć paterą i obrócić "do góry nogami".Zdjąć blaszkę i papier.Boki można minimalnie obciąć, wyrównać.

  15. polewa- Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance z nutellą i masłem.Ostudzić do płynnego i posmarować cały tort i trochę schłodzić.

  16. Na miejsce gdzie będzie ułożona piłka, włożyć grube słomki do napoi i obciąć równo z powierzchnią tortu.Ułożyć tam tort piłkę.

  17. Zrobić też resztę dekoracji, jak miniaturki piłek. Zrobić jednakowej wielkości kulki i poukładać na kawałku rozwałkowanej masie. Ale przed układaniem posmarować ją odrobiną wody. Delikatnie rozwałkować te kulki.
    Okrągłą foremką wyciąć piłeczkę. Na nich przykleić literki i cyferki.
    Z zielonej masy, zrobić trawę, wyciskając w prasce od czosnku.

  18. Tort udekorować ozdobami.
    Tort przetrzymywać w lodówce.

  19. Tort kroić ciepłym i ostrym nożem.

Komentarze do przepisu (18)

Futka 27 sierpnia 2018
Cudowny torcik! <3 Prawdziwe kulinarne dzieło sztuki :D
fafiatko 27 sierpnia 2018
Przepiekny!
kuchmariola63 27 sierpnia 2018
Nie każdy cukiernik zrobi takie dzieło.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • BISZKOPT: 3 x (30x40)
  • -4 jajka -100 gr. cukru -70 g. mąki tortowej
  • -40 g. mąki ziemniaczanej -2 łyżki kakao
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia -100 ml. oleju
  • BISZKOPT: 1 x tortownica 27 cm.
  • -4 jajka -100 gr. cukru -70 g. mąki tortowej
  • -40 g. mąki ziemniaczanej -2 łyżki kakao
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia -100 ml. oleju
  • DO NASĄCZENIA: -3/4 szklanki wody z sokiem malinowym
  • KREM MLECZNY Z MASCARPONE: (do nadziania piłki i I warstwy tortu)
  • -500 g. serka mascarpone -500 ml. śmietanki 30 %
  • -1 śmietan-fix -130 ml. mleka skondensowanego słodzonego
  • -100 g. mleka w proszku -17 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • KREM MLECZNY Z MASCARPONE: (do II warstwy tortu)
  • -500 g. serka mascarpone -250 ml. śmietanki 30 %
  • -1 śmietan-fix -120 ml. mleka skondensowanego słodzonego
  • -100 g. mleka w proszku -15 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • TYNK NA PIŁKĘ: -400 g. masła
  • -200 ml. mleka skondensowanego-słodzonego -200 g. mleka w proszku
  • DEKORACJE:
  • -200 g. mleka w proszku -200 g. cukru pudru
  • -troszkę mleka w płynie -barwniki jadalne
  • POLEWA CZEKOLADOWA NA TORT:
  • -150 g.nutelli -300 g. mlecznej czekolady
  • -100 ml. śmietanki 30 % -50 g. masła
Składniki