Tort-"bukiet"

Tort-bukiet
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: kicia1
Pyszny i pasuje na różne okazje,ja akurat sprezentowałam go teściom na 35 rocznicę ślubu...

Składniki

  • -Biszkopt jasny z 4 jaj-tortownica 16 cm
  • -Biszkopt cappuccino z 3 jaj, (jasny+3 łyżki kawy cappuccino)
  • -MASA CHAŁWOWA:
  • -mleko, 3/4 szkl.
  • -żółtka, 2 szt.
  • -mąka ziemniaczana, 2 kopiate łyżki
  • -margaryna, 0,5 kostki
  • -chałwa, 20 dag
  • -MASA CAPPUCCINO:
  • -jajka, 3szt.
  • -cukier kryształ, 3/4 szkl.
  • -czekolada mleczna, 1 tabliczka
  • -cappuccino, 3 łyżki kopiate
  • -marg.np.palma, 1 kostka
  • -DODATKOWO:
  • -beziki, 1 opak
  • -masa cukrowa do dekoracji
  • -wstążka do przewiązania tortu

Przygotowanie

  1. Biszkopt jasny kroimy na pół

  2. Z mleka mąki i żółtek gotujemy gęsty budyń i studzimy.Margarynę ucieramy z pół szkl. cukru pudru (zapomniałam podać w składn.) stopniowo dodajemy zimny budyń i pokruszoną chałwę. Na bok odkładamy troszkę masy na boki tortu.

  3. Całe jajka ubijamy w kąpieli wodnej z cukrem około 20 minut aż będą gęste wtedy zestawiamy na bok dodajemy czekoladę startą na tarce i cappuccino i studzimy.Ucieramy kostkę marg.i dokładamy masę stopniowo.Na bok odkładamy troszkę masy na wierzch tortu.

  4. Przełożenie: biszkopt jasny-połowa masy chałwowej-połowa bezików-połowa masy kawowej-biszkopt cappuccino-reszta masy chałwowej-reszta bezików-reszta masy kawowej-biszkopt jasny. Tort jest z tortownicy 16 cm więc jest mały a wysoki aby było widać efekt bukietu...

  5. Odłożonymi masami równamy boki i wierzch tortu.

  6. Z masy cukrowej brązowej formujemy cienkie wałeczki i oblepiamy boki tortu,z czerwonej lepimy różyczki i układamy na podobieństwo bukietu a z zielonej wycinamy liście i dokładamy pomiędzy kwiaty. Ja na środek wycięłam jeszcze 35 z racji okazji...Przewiązać wstążką i gotowe.

Komentarze do przepisu (11)

irma 08 września 2011
Wspaniały tort i wspaniały prezent.5 Za talent też5.
Hanan 08 września 2011
naprawde bardzo ladnie to wyglada... gratuluje umiejetnosci :)
Mole3 08 września 2011
O rajuśku! Arcydzieło aż szkoda jeść! Prezent musiał się bardzo podobać. :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • -Biszkopt jasny z 4 jaj-tortownica 16 cm
  • -Biszkopt cappuccino z 3 jaj, (jasny+3 łyżki kawy cappuccino)
  • -MASA CHAŁWOWA:
  • -mleko, 3/4 szkl.
  • -żółtka, 2 szt.
  • -mąka ziemniaczana, 2 kopiate łyżki
  • -margaryna, 0,5 kostki
  • -chałwa, 20 dag
  • -MASA CAPPUCCINO:
  • -jajka, 3szt.
  • -cukier kryształ, 3/4 szkl.
  • -czekolada mleczna, 1 tabliczka
  • -cappuccino, 3 łyżki kopiate
  • -marg.np.palma, 1 kostka
  • -DODATKOWO:
  • -beziki, 1 opak
  • -masa cukrowa do dekoracji
  • -wstążka do przewiązania tortu
Składniki