Tort przekładany kremem z serka mascarpone i brzoskwiniami

Przepis dnia 2014-03-02
Tort przekładany kremem z serka mascarpone i brzoskwiniami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: dagita
Mój pierwszy tort :) Wyszedł rewelacyjnie i wszystkim smakował :)

Składniki

  • Biszkopt jasny:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Biszkopt kakaowy:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 500 g serka mascarpone
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 600 ml śmietany 30 %
  • Dodatkowo:
  • puszka brzoskwiń
  • 50 g wiórek kokosowych
  • płatki migdałów

Przygotowanie

  1. Biszkopt jasny: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i dokładnie zmiksować. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę wylać na tortownicę o średnicy 27 cm z wyłożonym na dnie papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach ok. 30 minut. Ostudzić i przekroić na dwa krążki.

  2. Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i dokładnie zmiksować. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie wymieszać. Masę wylać na tortownicę o średnicy 27 cm z wyłożonym na dnie papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach ok. 30 minut. Ostudzić i przekroić na dwa krążki.

  3. Krem. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodawać po łyżce serek mascarpone i dokładnie wymieszać. Krem podzielić na pięć części.

  4. Brzoskwinie osączyć z soku i pokroić w drobną kostkę.
    Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni.
    Przełożenie: biszkopt jasny - 1/5 kremu i 1/4 brzoskwiń - biszkopt kakaowy - 1/5 kremu i 1/4 brzoskwiń - biszkopt jasny - 1/5 kremu i 1/4 brzoskwiń - biszkopt kakaowy - 1/5 kremu i 1/4 brzoskwiń. Boki tortu posmarować pozostałym kremem i obsypać uprażonymi wiórkami. Wierzch posypać płatkami migdałów. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (16)

Konto usunięte 25 lutego 2014
Nie do wiary, że pierwszy, prezentuje się cudnie, a z takimi składnikami smakuje wybornie :)
Jasienka1 25 lutego 2014
Piekny torcik.
marysia11082 25 lutego 2014
Super torcik a krem wyśmienity uwielbiam takie wypieki.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Biszkopt jasny:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Biszkopt kakaowy:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 500 g serka mascarpone
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 600 ml śmietany 30 %
  • Dodatkowo:
  • puszka brzoskwiń
  • 50 g wiórek kokosowych
  • płatki migdałów
Składniki