Tort pełen słodyczy

Tort pełen słodyczy
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Kolorowy torcik idealny dla małych miłośników słodyczy.

Składniki

  • Biszkopt genueński (podaję na 1 blat – w sumie pieczemy 3):
  • 5 dużych jaj
  • 130 g cukru
  • 170 g mąki pszennej
  • 40 g masła
  • Składniki na krem z nutellą:
  • 250 g mascarpone
  • 300 g śmietany 36% tłuszczu
  • 4 duże łyżki nutelli
  • Składniki na krem z białą czekoladą:
  • 500 g mascarpone
  • 500 ml śmietanki 36% tłuszczu
  • 100 g białej czekolady
  • Polewa do drop cake:
  • 200 g białej czekolady
  • 50 ml śmietanki
  • zielony barwnik
  • Dodatkowo:
  • zielony barwnik spożywszy
  • Kakao
  • kolorowa posypka do ciasta
  • owoce borówki amerykańskiej
  • dżem porzeczkowy (lub inny kwaskowy)
  • herbata lub kawa do nasączania blatów
  • drażetki, żelki, pianki, lizaki, kolorowe bezy, cukierki i wszystko, na co mamy ochotę, aby tort był kolorowy i pełen słodyczy

Przygotowanie

  1. Pieczemy biszkopty genueńskie (jak w przepisie). Do każdej porcji ciasta dodajemy inne składniki: kakao (według uznania, ale minimum 2 łyżki powinny się tam znaleźć), barwnik spożywczy, posypka.

  2. W każdym blacie wycinamy 2 mniejsze koła. Ważne, aby użyć szklanek, talerzy, obręczy tej samej wielkości, bo następnie będziemy przekładać wycięte kawałki ciasta naprzemiennie w blatach.

  3. Przygotowujemy kremy. W misce ubijamy ze sobą śmietankę i mascarpone, a kiedy już są prawie gotowe, dodajemy po łyżce nutellę.

    Podobnie z jasnym kremem. Kiedy śmietanka z mascarpone prawie się ubiją, stopniowo dodajemy ostudzoną roztopioną białą czekoladę.

  4. Nasączamy pierwszy dolny blat. Wykładamy połowę ciemnego kremu, następnie układamy borówki i przykrywamy drugą połową kremu.

  5. Przykrywamy kolejnym blatem. Nasączamy go, rozprowadzamy dżem porzeczkowy i smarujemy częścią białego kremu (mniej niż połowa). Całość przykrywamy ostatnim blatem i smarujemy dokładnie pozostałą częścią kremu.

  6. Przygotowujemy polewę do drop cake. W kąpieli wodnej rozpuszczamy wszystkie składniki i łączymy ze sobą. Można je zmiksować blenderem, aby nie było grudek.

  7. I tu pojawia się moja uwaga. Trochę za bardzo się spieszyłam i nie postąpiłam jak należy (dobra – to miała być niespodzianka dla syna, więc baaaardzo się spieszyłam, żeby mnie nie nakrył). Pamiętajcie, przełóżcie polewę do rękawa cukierniczego, ale dobrze ją schłodźcie. Tak samo tort – musi być bardzo zimny. Najpierw najlepiej zrobić krople, a pozostałą częścią oblać górę. Kiedyś pokażę, jak mi to wyszło kiedy już wszystkie założenia zostały spełnione.

  8. Na koniec dekorujemy barwnymi słodyczami – najlepiej wybrać ulubione smaki solenizanta, ale dobrze aby były kolorowe.

    Więcej zdjęć na moim blogu (link na dole).

    Smacznego!

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 17 października 2019
Śliczny:)
Składniki
  • Biszkopt genueński (podaję na 1 blat – w sumie pieczemy 3):
  • 5 dużych jaj
  • 130 g cukru
  • 170 g mąki pszennej
  • 40 g masła
  • Składniki na krem z nutellą:
  • 250 g mascarpone
  • 300 g śmietany 36% tłuszczu
  • 4 duże łyżki nutelli
  • Składniki na krem z białą czekoladą:
  • 500 g mascarpone
  • 500 ml śmietanki 36% tłuszczu
  • 100 g białej czekolady
  • Polewa do drop cake:
  • 200 g białej czekolady
  • 50 ml śmietanki
  • zielony barwnik
  • Dodatkowo:
  • zielony barwnik spożywszy
  • Kakao
  • kolorowa posypka do ciasta
  • owoce borówki amerykańskiej
  • dżem porzeczkowy (lub inny kwaskowy)
  • herbata lub kawa do nasączania blatów
  • drażetki, żelki, pianki, lizaki, kolorowe bezy, cukierki i wszystko, na co mamy ochotę, aby tort był kolorowy i pełen słodyczy
Składniki