Tort Pavlova z wiśniami

Tort Pavlova z wiśniami
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: xagness
Idealne połączenie słodkiej, kruchej bezy, wiśni i cytrynowej śmietanki.

Składniki

  • 2 bezy:8 białek
  • 300 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • Krem: 400ml śmietanki 30 lub 36%
  • 2 śmietan - fixy
  • skórka starta z cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Frużelina wiśniowa:250g mrożonych lub świeżych wiśni
  • 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

  1. Przygotowanie:

    Beza : Płaską, dużą blaszkę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia na którym rysujemy 2 okręgi - jeden mniejszy, drugi większy.

    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie stopniowo, po 1 łyżce dodajemy cukier, ciągle ucierając mikserem białka. Dodajemy sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i miksujemy.

    Ubitą pianę wykładamy na dwa narysowane okręgi, wyrównując boki bezy ku górze. Piekarnik nagrzewamy do 180st C i wkładamy blaszkę, pieczemy w tej temperaturze 5 min, a następnie zmniejszamy temp do 140st C i suszymy bezę 75 - 80min. (jeżli bardzo będzie nam się przypiekała, możemy zmniejszyć jeszcze temp. do 120). Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy bezę do całkowitego ostudzenia.

    Krem : Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy śmietan - fixy, cukier puder i skórkę otartą z cytryny.

    Frużelina : Wiśnie przekładamy do garnuszka, wsypujemy cukier i trzymamy na ogniu do chwili aż cukier się całkowicie rozpuści (wiśnie puszczą sporo soku). Dodać wymieszaną w niewielkiej ilości wody mąkę ziemniaczaną i zagotowujemy. Następnie dodajemy sok z cytryny oraz żelatynę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do stężenia.

    Większą bezę układamy na paterze, wykładamy większą część śmietanki, kładziemy mniejszą bezę, na to wykładamy pozostałą śmietanę i na wierzch wykładamy wiśniową frużelinę.

    Tort jest gotowy do jedzenia :) Całość przechowujemy w lodówce do góra 3 dni, jednak wiadomo że pierwszego dnia jest najlepsza, bo później nie jest już taka chrupiąca :)

Komentarze do przepisu (11)

nikola2005 25 kwietnia 2014
beza jak marzenie :)) mi niestety jak do tej pory nigdy się nie udała!
Zazula1 25 kwietnia 2014
Połączenie z wiśniami mmmm pychota :)
Doloressss 25 kwietnia 2014
mmm jakie cudo :) zjadłabym :D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 bezy:8 białek
  • 300 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • Krem: 400ml śmietanki 30 lub 36%
  • 2 śmietan - fixy
  • skórka starta z cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Frużelina wiśniowa:250g mrożonych lub świeżych wiśni
  • 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Składniki