tort owocowy

tort owocowy
> > 6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: kaska333
lekki tort na bazie śmietany doskonaly dla tych co nie lubią ciężkich budyniowych lub maślanych mas

Składniki

  • 6 jajek, 6 lyzek cukru
  • 4 lyżki cukru pudru, 6 łyżek mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia, 1/2 l śmietany kremówki
  • 2 kiwi, 1 truskawka
  • 1/2 limonki, 1/2 szkl syrop pomaranczowy
  • kieliszek wodki lub spirytusu, barwnik spożywczy
  • serek homogenizowany truskawkowy i waniliowy lub geste jogurty

Przygotowanie

  1. białka ubić na sztywną piane dodać cukier i żółtka, na koniec wsypać mąke z proszkiem, piec prze 35-40 min w 180 st., w tortownicy 24 cm, po upieczeniu przekroic na 3 krążki,

  2. śmietane kremówke ubic z cukrem pudrem na sztywno, podzielic na 3 czesci, do jednej czesci dodac serek truskawkowy a do drugiej czesci dodac waniliowy, do 1/2 szklanki syropu pomaranczowego dodac zimnej przegotowanej wody(dopełnic szklanke) wlać alkohol i napączować biszkopty, na dolny płat biszkoptu nałozyc krem truskawkowy, przykryc następnym i wyłożyc krem waniliowy, przykryc gornym płatem, wierzch i boki posmarować resztą pozostawionej ubitej kremówki, udekorować plasterkami kiwi , truskawka i limonką, boki mozna obsypac wiorkami kokosowymi lub czekoladowymi, schłodzic, smacznego

Komentarze do przepisu (7)

rosse 25 marca 2010
Pięknie wygląda:))
magdaniel 25 marca 2010
torcik wyglada pieknie !
Annuar 25 marca 2010
O! To coś dla mnie! A kremówka z serkami (bez "usztywniaczy") trzyma się ładnie i długo? To musi być delikatne... Czytaj całość »
O! To coś dla mnie! A kremówka z serkami (bez "usztywniaczy") trzyma się ładnie i długo? To musi być delikatne i pyszne
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 6 jajek, 6 lyzek cukru
  • 4 lyżki cukru pudru, 6 łyżek mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia, 1/2 l śmietany kremówki
  • 2 kiwi, 1 truskawka
  • 1/2 limonki, 1/2 szkl syrop pomaranczowy
  • kieliszek wodki lub spirytusu, barwnik spożywczy
  • serek homogenizowany truskawkowy i waniliowy lub geste jogurty
Składniki