Tort orzechowy

Tort orzechowy
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: dalijka
Przepyszny tort orzechowy z kawowym posmakiem.

Składniki

Przygotowanie

  1. Zmielone orzechy zmieszać z mąką i proszkiem do pieczenia.

  2. Ubić jajka z cukrem na gorąco. Ściągnąć z ognia i dalej ubijać, aż do ostygnięcia.

  3. Zmieszać z mąką i orzechami. Wstawić do nagrzanego piekarnika (piekłam w 190 stopniach ok 35 min. w tortownicy 26 cm)

  4. MASA: jajka ubijamy na gorąco z cukrem i dodajemy kawę, ubijamy aż do momentu rozpuszczenia się kawy. Odstawiamy do ostygnięcia.

  5. Masło ( w temp. pokojowej) ucieramy i stopniowo dodajemy jajka ubite z cukerm i kawą. ja dodałam do masy 1 kieliszek wódki:) no w sumie troszkę więcej niż 1

  6. Kroimy ciasto na 3 krążki, ponczujemy, i przekładamy masą.

  7. Poncz: zaparzyć mocną herbatę , posłodzić ok 3 łyżeczki cukru, sok z cytryny, trochę więcej niż kieliszek wódki.

  8. Smacznego:) Kawy i alkoholu można dać trochę więcej jak ktoś lubi:)

Składniki
Składniki