Tort Orzechowy

Tort Orzechowy
> > 6 os.
> > 60 min
trudne
przystępne
avatar Autor: balbinka568
Przepis mojej mamy, znika zawsze do ostatniego okruszka

Składniki

  • -Krążek - 2 szt
  • -Masa

Przygotowanie

  1. Składniki na 1 krążek:
    -jaja - 5 szt
    -cukier kryształ - 15 dag
    -mąka pszenna - 10 dag

    Białka ubić i utrwalić cukrem, dodawać żółtka. Gdy masa spada z trzepaczki dodać mąkę i wymieszać.


    -orzechy włoskie - 10 dag
    -biszkopty zmielone - 3 łyżki
    -mąka - 0,5 łyżki
    -proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki. Orzechy zmielić i wymieszać razem z biszkoptami mąką i proszkiem do pieczenia.
    Dodać do białek i dobrze wymieszać.
    Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 35 do 40 minut.

    Czynność powtórzyć.

    Upieczone krążki przedzielić na dwie okrągłe części.
    Wszystkie krążki nasączyć pączem.
    Pącz można zrobić z wody i spirytusu, można dodać cukru waniliowego.

  2. MASA
    Składniki:
    -jajka - 6 szt
    -cukier kryształ - 3/4 szklanki
    -masło - 4 kostki.
    -spirytus - 30 ml
    -kakao - 2 łyżki

    Jajka z cukrem ubić na parze. Wystudzić.
    Masło utrzeć do białości, dodawać po łyżce jajek i ucierać.
    Dodać spirytus.
    Masę przedzielić na dwie części, do jednej dodać kakao.
    Krążki przekładać na przemian raz jasną raz ciemną masą.
    Udekorować według gustu.
    SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 12 stycznia 2018
Bardzo fajny i smacznie wyglądający torcik:)Mama wie co dobre :)
balbinka568 12 stycznia 2018
Jak każda mama.
Składniki
  • -Krążek - 2 szt
  • -Masa
Składniki