tort orzechowy

tort orzechowy
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Ewaaa
Aksamitny, pachnący rumem orzechowy krem maślany, delikatny biszkopt nasączony herbatą, całość przełamana kwaskowatością dżemu z czarnych porzeczek, zapraszam :)

Składniki

  • kakaowy biszkopt: 8 jaj ( wielkość M), 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (z małą górką), 3 łyżki ciemnego kakao (z górką)
  • szczypta soli
  • poncz: 1 i 1/3 szklanki wystudzonej mocnej osłodzonej herbaty z 1 łyżką rumu ( alkohol opcjonalnie)
  • lub 1 i 1/3 szklanki wystudzonej osłodzonej kawy z rumem (alkohol opcjonalnie)
  • 300 gramów zmielonych orzechów włoskich, 400 gramów miękkiego masła extra
  • 1,5 szklanki cukru pudru (szklanka pełna po brzegi)
  • 2 - 3 łyżki rumu lub spirytusu, 1 i 3/4 szklanki mleka
  • dodatkowo: 3/4 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
  • dekoracja: polewa czekoladowa - na blogu (użyłam połowy porcji)
  • połówki orzechów, różyczki z opłatka
  • około 80 gramów mielonych orzechów włoskich do obsypania boków tortu

Przygotowanie


  1. Białka oddzielić od żółtek, dodać do nich szczyptę soli i ubić je na sztywno, wsypać cukier puder i krótko zmiksować na bezę.

    Następnie dodać żółtka, krótko zmiksować na wolnych obrotach, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać delikatnie, ale dokładnie, najlepiej trzepaczką rózgową, do połączenia składników.

    Dno tortownicy o średnicy 24 - 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, boków foremki niczym nie smarujemy.
    Jak zrobić tzw "drugie dno" w szybki sposób, pisze na blogu.

    Ciasto wylewamy do tortownicy i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 35 - 40 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie), do suchego patyczka.

    Natychmiast po upieczeniu wyciągamy biszkopt i upuszczamy foremkę z ciastem na podłogę z wysokości około 40 cm, ewentualna górka na cieście powinna się zniwelować.
    Biszkopt studzimy.

    UWAGA: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, zawinąć go w torebkę foliową (tak, by miał w środku trochę powietrza) i odstawić, łatwiej potem będzie go nam przekroić na blaty.


    Teraz zabieramy się za krem.
    Do rondla wlewamy mleko, wsypujemy orzechy.

    Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając(!) dopóki orzechy nie napęcznieją i mieszanka nie nabierze gęstej konsystencji, ma dużymi porcjami powoli spływać z łyżki. Masę studzimy do uzyskania temperatury pokojowej.

  2. Miękkie masło ucieramy na puch z cukrem pudrem.

    Następnie porcjami dodajemy przestudzony krem, ucieramy wszystko dokładnie.
    Na końcu dodajemy alkohol i porządnie mieszamy łyżką.

  3. TERAZ MOŻNA SPRÓBOWAĆ CZY KREM NIE JEST DLA NAS ZA MAŁO SŁODKI.


    Wystudzony biszkopt kroimy na 3 blaty, polecam metodę nitkową, którą pokazuję pod linkiem na blogu.

  4. UWAGA: Jeśli biszkopt pomimo rzucenia ma delikatną "górkę" z wierzchu, odcinamy ją również (za pomocą metody nitkowej).


    Potem przygotowujemy pierwszą lub drugą wersję ponczu.

    Pierwszy, spodni blat ciasta nasączamy ponczem, dość obficie.

  5. Potem smarujemy go dość grubą warstwą dżemu z porzeczki, wygładzamy powierzchnię.

  6. Na dżem wykładamy delikatnie krem orzechowy i szpatułką wyrównujemy powierzchnię.

    Przykrywamy go drugim blatem, który również najpierw ponczujemy, smarujemy dżemem, a potem kremem, wygładzamy powierzchnię i przykrywamy trzecim, ostatnim blatem. Całość ciasta delikatnie dociskamy na całej powierzchni, wyrównując ewentualne nierówności mas.

    Z reszty kremu odkładamy do miseczki około 4 kopiastych łyżek i wkładamy je do lodówki. Pozostałą częścią smarujemy cały tort, również jego boki.

  7. Tort wstawiamy na około 2 godziny do lodówki, a potem zabieramy się za dekorację.

    Ja najpierw zrobiłam kratkę na torcie z użyciem polewy czekoladowej, następnie boki ciasta obsypałam mielonymi orzechami.

    Pozostałą część masy wstawiłam do lodówki by nieco stwardniała, a potem szprycą do kremów powyciskałam "różyczki", w których umieściłam połówki orzechów.

    Oczywiście jeśli chodzi o dekorację, panuje tu pełna dowolność :)

    Udekorowany tort wstawić do lodówki na kilka, a najlepiej kilkanaście godzin.

    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (28)

GREGORHSPEED 04 lutego 2015
Obłędnie wygląd :*
sereberko80 04 lutego 2015
kusząco wygląda i zapewne rewelacyjnie smakuje :-)pyszności :-)
figg 04 lutego 2015
Ewciu ten Twój tort jest śliczny, wręcz idealny.Super:-))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • kakaowy biszkopt: 8 jaj ( wielkość M), 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (z małą górką), 3 łyżki ciemnego kakao (z górką)
  • szczypta soli
  • poncz: 1 i 1/3 szklanki wystudzonej mocnej osłodzonej herbaty z 1 łyżką rumu ( alkohol opcjonalnie)
  • lub 1 i 1/3 szklanki wystudzonej osłodzonej kawy z rumem (alkohol opcjonalnie)
  • 300 gramów zmielonych orzechów włoskich, 400 gramów miękkiego masła extra
  • 1,5 szklanki cukru pudru (szklanka pełna po brzegi)
  • 2 - 3 łyżki rumu lub spirytusu, 1 i 3/4 szklanki mleka
  • dodatkowo: 3/4 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
  • dekoracja: polewa czekoladowa - na blogu (użyłam połowy porcji)
  • połówki orzechów, różyczki z opłatka
  • około 80 gramów mielonych orzechów włoskich do obsypania boków tortu
Składniki