Tort orzechowo-kokosowy z masą budyniową o smaku Cappuccino

Tort orzechowo-kokosowy z masą budyniową o smaku Cappuccino
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ziembulka
Tort nie jest za słodki i niezbyt skomplikowany :) najlepiej smakuje na drugi dzień:) oczywiście mocno schłodzony :) [włożyłam go do lodówki na 24 godziny]. Trafił w gust Solenizantki i gości :)

Składniki

  • Ciasto orzechowe:
  • 6 jajek
  • 100 gram orzechów włoskich zmielonych
  • 80 gram migdałów zmielonych
  • 2 łyżki bułki tartej
  • pół szklanki cukru
  • Ciasto kokosowe:
  • 4 białka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 150 gram kokosu
  • masa budyniowa:
  • 2 szklanki mleka
  • 4 żółtka
  • po 2 łyżki mąki zwykłej i ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 250 gram masła
  • opakowanie Cappuccio [u mnie waniliowe]
  • kawałek czekolady do starcia na dekorację

Przygotowanie

  1. Ciasto orzechowe:
    Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Łączymy i dosypujemy migdały orzechy i bułkę tartą. Smarujemy tortownice [24 cm] margaryną i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i pieczemy do suchego patyczka ok 30 minut w 170 stopniach ale czas zależy od piekarnik lepiej sprawdzać.schładzamy dzielimy na 2 blaty.

    Ciasto kokosowe:
    Ubijamy białka na sztywno i powoli dodajemy cukier a następnie kokos. Wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy na złoty kolor .

  2. Krem budyniowy:

    1 i 1/2 szklanki mleka gotujemy z cukrem. w 1/2 szklanki mleka roztrzepujemy mąki i łączymy z żółtkami. Całość wlewamy do gotującego się mleka energicznie mieszamy żeby nie zrobiły się grudki. Studzimy i ucieramy z masłem. Na końcu dodajemy cappuccino i miksujemy do połączenia składników.

    krem dzielimy na 3 części.

    przełożenie
    ciasto orzechowe-krem-ciasto kokosowe-krem-ciasto orzechowe-krem


    dekorujemy.

    Smacznego !

Komentarze do przepisu (15)

BEATA1978 18 lutego 2015
Tort pyszny, wiem bo piekę niemal identycznie, inaczej robię tylko masę. Dla mnie to idealne połączenie smaków.
Ewaaa 19 lutego 2015
On jest cudowny ! Od A do Z !! pyszności świata i piękności
kstr54 19 lutego 2015
Musi byc ...poezja !!!!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto orzechowe:
  • 6 jajek
  • 100 gram orzechów włoskich zmielonych
  • 80 gram migdałów zmielonych
  • 2 łyżki bułki tartej
  • pół szklanki cukru
  • Ciasto kokosowe:
  • 4 białka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 150 gram kokosu
  • masa budyniowa:
  • 2 szklanki mleka
  • 4 żółtka
  • po 2 łyżki mąki zwykłej i ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 250 gram masła
  • opakowanie Cappuccio [u mnie waniliowe]
  • kawałek czekolady do starcia na dekorację
Składniki