Tort orzechowo - kawowy

Tort orzechowo - kawowy
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Nie za słodki, nie za mdły- w sam raz:-). Pyszny i delikatny.

Składniki

  • CIASTO:
  • Mąka pszenna, 13dkg
  • jajka, 8 szt.
  • cukier, 15dkg
  • zmielone orzechy (laskowe lub włoskie), 20dkg
  • cukier waniliowy, 1opakowanie(16g)
  • napar z mocnej zimnej kawy 2-3 łyżki
  • proszek do pieczenia, pół łyżeczki
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 cytryny (nie dodałam)
  • DO NASĄCZENIA:
  • 100ml zimnej kawy; 2 łyżki rumu/wódki
  • Masa:
  • serek mascarpone, 50dkg
  • Śmietana kremówka, 20 dkg (dałam około 300ml)
  • mleko, 5-6 łyżek (dałam około 3)
  • sok z cytryny, 1 łyżka
  • waniliowy cukier, 3 opakowania (48g) ( dałam 64g)
  • starta czekolada (dałam gorzką), 2 łyżki
  • Do dekoracji: pół tabliczki gorzkiej czekolady, , kilka łyżek mielonych orzechów

Przygotowanie

  1. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier i cukier waniliowy dalej ubijać, następne dodać żółtka i ponownie ubić. Powstała masę wymieszać z kawą i skórką z cytryny.

  2. Mąkę, zmielone orzechy, proszek do pieczenia wymieszać razem dokładnie by nie było grudek.

  3. Połączyć sypką mieszankę z masą jajeczną - delikatnie wymieszać. Gotową masę przelać do tortownicy - oryginalny przepis wspomina o średnicy 21-23 cm, ale ja robiłam w 26cm. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C przez koło 1h- do tak zwanego suchego patyczka.

  4. Krem: Ubić kremówkę na sztywno, pod koniec dodając cukier waniliowy. Mascarpone utrzeć z mlekiem i sokiem z cytryny. Dodać kremówkę do serka i wymieszać.

  5. Ostudzony biszkopt przekroić na 3 części, każdą z nich nasączyć kawą wymieszana z alkoholem i przełożyć kremem. Udekorować dowolnie- ja oblepiłam boki mielonymi orzechami a na wierzch polałam roztopioną gorzką czekoladą:) Smacznego :-)

  6. UWAGA!!! Ciasta na biszkopt mi wyszło baardzo dużo i bałam sie że może opuścić tortownicę jak wleję wszystko więc wyszła mi jeszcze mała podłużna blaszka biszkopta i tak podkręciłam przez przypadek gaz że ciasto było gotowe w 35min tyle że niewiele urosło- choć w smaku cudowne:). Masa na zdjęciu nie wygląda tak jak powinna bo przebiłam mascarpone i kremówkę i musiałam ratować masę(przemilczę jak;-) ) i mimo że dodałam jeszcze żelatynę (widać ciut za mało) wyszła troszkę za rzadka. !!! Proszę uważać z ubijaniem kremówki i mascarpone- żeby się nie zwarzyły.. Osobiście następnym razem z pewnością zastąpię ten serek jakimś sernikowym gotowym serkiem i dodam troszkę żelatyny na wszelki wypadek. Mimo, że ciasto lekko odstaje od oryginału i ideału bardzo polecam bo jest pyszne, kremowe i rozpływające się w ustach :-). Przepis zaczerpnięty z mojewypieki.blox.pl

Komentarze do przepisu (13)

apple 25 lipca 2010
Musi być pyszne. uwielbiam torty orzechowe :)
wioleta333 25 lipca 2010
ale musiał być dobry .......
irma 25 lipca 2010
Wszystkie słodkości z dodatkiem kawy są pyszne w smaku. Ten tort wygląda pięknie i na pewno też jest bardzo dobry.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • CIASTO:
  • Mąka pszenna, 13dkg
  • jajka, 8 szt.
  • cukier, 15dkg
  • zmielone orzechy (laskowe lub włoskie), 20dkg
  • cukier waniliowy, 1opakowanie(16g)
  • napar z mocnej zimnej kawy 2-3 łyżki
  • proszek do pieczenia, pół łyżeczki
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 cytryny (nie dodałam)
  • DO NASĄCZENIA:
  • 100ml zimnej kawy; 2 łyżki rumu/wódki
  • Masa:
  • serek mascarpone, 50dkg
  • Śmietana kremówka, 20 dkg (dałam około 300ml)
  • mleko, 5-6 łyżek (dałam około 3)
  • sok z cytryny, 1 łyżka
  • waniliowy cukier, 3 opakowania (48g) ( dałam 64g)
  • starta czekolada (dałam gorzką), 2 łyżki
  • Do dekoracji: pół tabliczki gorzkiej czekolady, , kilka łyżek mielonych orzechów
Składniki