Tort orzechowo - jabłkowo - śmietankowy

Tort orzechowo - jabłkowo - śmietankowy
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Tort na orzechowym biszkopcie, przekładany masą jabłkową i masą śmietankową. Wbrew pozorom łatwy do zrobienia.

Składniki

  • Biszkopt orzechowy:
  • 5 małych jajek
  • 3/4szkl. cukru
  • 200g zmielonych orzechów włoskich
  • 1szkl. mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki kakao
  • 8 łyżek oleju
  • 8 łyżek letniej wody
  • Masa jabłkowa:
  • 2szkl. musu jabłkowego
  • 1 galaretka cytrynowa
  • Krem budyniowy:
  • 1,5szkl. mleka
  • 60g budyniu śmietankowego bez cukru
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • Poncz:
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300ml wrzątku
  • Obłożenie tortu:
  • 500ml śmietany 30%
  • 2 śmietan - fixy
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • ok. 150g zmielonych orzechów włoskich

Przygotowanie

  1. Jajka wybiłam do miski miksera. Dodałam cukier i utarłam je na jasną puszystą masę. Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszałam i dodałam do masy jajecznej. Zmiksowałam do połączenia. Następnie dodałam zmielone orzechy włoskie i znów zmiksowałam do połączenia. Otrzymałam bardzo gęste ciasto. Dodałam olej, a następnie wodę i znów zmiksowałam do połączenia. Gotowe ciasto przełożyłam do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawiłam do piekarnika bez jego wcześniejszego nagrzewania. Ciast piekłam do tzw. suchego patyczka w temp. 180 stopni bez termoobiegu. W praktyce zajęło mi to ok. 40 minut. Upieczone ciasto od razu wyjęłam z piekarnika i wystudziłam w blaszce na metalowej kratce, przykryte bawełnianą ściereczką. Chłodne ciasto przekroiłam na trzy równe blaty. Skroiłam też z wierzchu tą charakterystyczną górkę, która powstała w trakcie pieczenia.
    Kawę rozpuszczalną zalałam wrzątkiem i osłodziłam. Odstawiłam do wystygnięcia.
    Jabłka przełożyłam do rondla. Ustawiłam na gazie i podgrzewałam aż do ich zagotowania. Gdy się zagotowały, zdjęłam je z ognia i wsypałam do nich galaretkę cytrynową. Wymieszałam i odstawiłam do wystygnięcia.
    1 szklankę mleka zagotowałam. W pozostałym mleku rozmieszałam proszek budyniowy z cukrem. Mieszankę wlałam na gotujące się mleko i cały czas mieszając, gotowałam budyń aż dobrze zgęstniał. Ugotowany budyń odstawiłam do wystygnięcia. Miękkie masło chwilę zmiksowałam i dodałam do niego partiami wystudzony budyń. Miksowałam aż krem zrobił się jednolity i bez grudek.
    Zimną śmietanę przelałam do miski. Przez chwilę ubijałam ją mikserem na najwyższych obrotach. Następnie dodałam śmietan - fixy wymieszane z cukrem waniliowym i ubijałam aż śmietana zrobiła się sztywna.
    Pierwszy blat biszkoptu ułożyłam na paterze. Nasączyłam go kawą. Wyłożyłam tężejące jabłka i przykryłam drugim blatem ciasta. Drugie ciasto również nasączyłam i wyłożyłam krem budyniowy. Przykryłam trzecim blatem ciasta. Nasączyłam go resztą kawy i posmarowałam wierzch i boki cienko ubitą śmietaną. Resztę śmietany przełożyłam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie otwartej gwiazdki i na wierzchu tortu zrobiłam róże z kremu. Boki tortu obsypałam zmielonymi orzechami włoskimi. Tort wstawiłam do lodówki aby się dobrze schłodził. Najlepiej zostawić go na całą noc.

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 18 grudnia 2019
Przepyszny torcik :)
WanilioweImprowizacje 18 grudnia 2019
dziękuję
Składniki
  • Biszkopt orzechowy:
  • 5 małych jajek
  • 3/4szkl. cukru
  • 200g zmielonych orzechów włoskich
  • 1szkl. mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki kakao
  • 8 łyżek oleju
  • 8 łyżek letniej wody
  • Masa jabłkowa:
  • 2szkl. musu jabłkowego
  • 1 galaretka cytrynowa
  • Krem budyniowy:
  • 1,5szkl. mleka
  • 60g budyniu śmietankowego bez cukru
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • Poncz:
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300ml wrzątku
  • Obłożenie tortu:
  • 500ml śmietany 30%
  • 2 śmietan - fixy
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • ok. 150g zmielonych orzechów włoskich
Składniki