Tort Oreo z Kremem Serowym.

Tort Oreo z Kremem Serowym.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Tym razem królował Psi Patrol i Marshall,mój synek był zadowolony a tort wszystkim smakował i w zasadzie zniknął w locie.

Składniki

  • Tortownica 24 cm
  • Ciasto:
  • 180 g mąki pszennej
  • 60 g kakao
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 160 ml mleka
  • 80 ml oliwy
  • 160 ml gorącej wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 ciasteczek oreo
  • Biszkopt:
  • 2 jajka
  • 125 g mąki pszennej
  • paczka kisielu truskawkowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szkl.cukru
  • szczypta soli
  • Truskawkowa Żelka:
  • 250 g truskawek
  • 90 g cukru
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej+25 ml wody
  • 2 łyżeczki żelatyny+40 ml wody
  • Krem Śmietankowy:
  • 500 g twarogu sernikowego z wiaderka
  • 125 g serka mascarpone
  • 200 g jogurtu greckiego
  • krem z ciasteczek oreo
  • cukier puder do smaku
  • 4-5 łyżeczek żelatyny+80 ml wody
  • Krem Truskawkowy:
  • 500 g twarogu sernikowego z wiaderka
  • truskawkowa żelka
  • 125 g serka mascarpone
  • 200 g jogurtu greckiego
  • cukier puder
  • 4 łyżeczki żelatyny+80 ml wody
  • Dodatkowo:
  • 200 g masła
  • mleko skondensowane w tubce
  • barwnik żółty i zielony

Przygotowanie

  1. Zeskrobujemy z ciasteczek oreo ze środka krem nożem,i odkładamy na później,


  2. spody od ciasteczek mielimy blenderem na piasek.Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao,wsypujemy cukier i wszystko dokładnie mieszamy łyżką,następnie wlewamy olej,mleko i wbijamy 2 całe jajka,miksujemy krótko,wlewamy gorącą wodę,wsypujemy piasek z ciasteczek oreo i mieszamy wszystko łyżką do połączenia się składników.
    Tortownicę spód wykładamy papierem do pieczenia,puszczając go na zewnątrz,na boki kładziemy pasek papieru do pieczenia i wlewamy połowę ciasta ,wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na pół.godz.po tym czasie wkładamy drugą tortownicę z resztą ciasta i postępujemy tak samo jak przy pierwszym spodzie.
    Spody pozostawiamy do ostygnięcia,następnie trzeba skroić lekką górkę z ciast,nie wyrzucamy tych skrawków,użyjemy ich do dekoracji boków.


  3. Oddzielamy żółtka od białek,do białek dodajemy szczyptę soli,ubijamy na sztywno dodajemy na 2 razy cukier i miksujemy do momentu rozpuszczenia się cukru,wrzucamy żółtka,miksujemy do połączenia,odkładamy mikser i przesiewamy przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i suchym kisielem,delikatnie mieszamy łyżką,przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 21 cm.
    Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C i pieczemy ok.20 min.do suchego patyczka.
    Biszkopt po upieczeniu wykładamy do góry dnem na ściereczkę,ściągamy papier i pozostawiamy do wystygnięcia.

  4. Żelka,żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia.
    Truskawki wyjąć z zamrażalnika,zasypać cukrem,wlać 25 ml wody i wsypać mączkę ziemniaczaną,zagotować na małym ogniu do zgęstnienia,mieszając,zdjąć z ognia i wrzucić napęczniałą żelatynę,wymieszać dokładnie i odstawić do przestygnięcia

  5. Krem,żelatynę zalać wodą i pozostawić do napęcznienia,twaróg,serek i jogurt zmiksować z cukrem pudrem do smaku,do połączenia się składników,dodać letnią żelkę truskawkową,zmiksować i na koniec wlać podgrzaną przez kilka sekund w mikrofali żelatynę,lub można podgrzać na parze,całość krótko zmiksować.
    Krem śmietankowy robimy jak wyżej tylko bez żelki a z kremem wyskrobanym z ciasteczek.

  6. Przełożenie ciasta:


    Na talerz wykładamy pierwszy krążek ciasta czekoladowego,nakładamy rant,wykładamy krem truskawkowy,wyrównujemy i w krem wciskamy jasny biszkopt,następnie wykładamy krem śmietankowy,wyrównujemy i dociskamy krążkiem ciasta czekoladowego.
    Włożyć do lodówki na kilka godzin.
    Zdjąć rant.
    Masło w temp.pokojowej ubić mikserem,dodać mleko skondensowane,zmiksować do połączenia.
    Boki tortu i górę posmarować kremem i ładnie wyrównać,przykleić opłatek na górę a boki obsypać okruszkami ciasta czekoladowego.
    Resztę kremu podzielić na 2 i do jednej części dodać barwnika żółtego a do drugiej zielonego.
    Udekorować górę i dół szprycą wedle uznania.


Komentarze do przepisu (7)

fafiatko 13 stycznia
Ale ladny! widze, ze u Was obchodziliscie smaczne okrągle urodzinki :D
KulinarnaChwila 13 stycznia
Pyszotka:)
KORAL 13 stycznia
Świetny wypiek :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Tortownica 24 cm
  • Ciasto:
  • 180 g mąki pszennej
  • 60 g kakao
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 160 ml mleka
  • 80 ml oliwy
  • 160 ml gorącej wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 ciasteczek oreo
  • Biszkopt:
  • 2 jajka
  • 125 g mąki pszennej
  • paczka kisielu truskawkowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szkl.cukru
  • szczypta soli
  • Truskawkowa Żelka:
  • 250 g truskawek
  • 90 g cukru
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej+25 ml wody
  • 2 łyżeczki żelatyny+40 ml wody
  • Krem Śmietankowy:
  • 500 g twarogu sernikowego z wiaderka
  • 125 g serka mascarpone
  • 200 g jogurtu greckiego
  • krem z ciasteczek oreo
  • cukier puder do smaku
  • 4-5 łyżeczek żelatyny+80 ml wody
  • Krem Truskawkowy:
  • 500 g twarogu sernikowego z wiaderka
  • truskawkowa żelka
  • 125 g serka mascarpone
  • 200 g jogurtu greckiego
  • cukier puder
  • 4 łyżeczki żelatyny+80 ml wody
  • Dodatkowo:
  • 200 g masła
  • mleko skondensowane w tubce
  • barwnik żółty i zielony
Składniki