Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo soczysty i smaczny tort. Do wykonania tortu wykorzystałam owoce wiśni z nalewki.
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 177
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 128
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1059
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 514
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 57
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 177
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 128
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1059
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 514
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 57
Składniki
Wykonanie biszkoptów: Ja biszkopty zawsze piekę w prodiżu. Oddzielamy żółtka i białko, z białka ubijamy pianę po ubiciu dodajemy cukier waniliowy i cukier i miksujemy dalej do uzyskania puszystej masy. W oddzielnej miseczce do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet i łyżką dobrze rozmieszać, wymieszane dodać do wcześniej miksowanej masy z piany jajek i miksować 3-4 minuty żeby dobrze połączyć, dodajemy mąkę i dalej miksujemy do uzyskania dobrego połączenia składników. Wlewamy ciasto do wcześniej wysmarowanego masłem i posypanego bułką tartą prodiża, pieczemy 25 minut. Po upieczeniu wyłączyć prodiż i nie podnosząc pokrywy czekamy 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy biszkopt. Ostudzone biszkopty tniemy na 4 plastry.
Przygotowujemy kremy według instrukcji na opakowaniach. Nasączamy placek biszkoptu herbatą z cytryną, układamy warstwę wiśni z nalewek.
Na warstwę wiśni nakładamy warstwę czekoladowego kremu.
Przykrywamy warstwę pierwszą kolejnym plackiem biszkoptowym, nasączamy go i nakładamy warstwę kremu tiramisu.
Nakładamy kolejny trzeci placek biszkoptowy, nasączamy i nakładamy warstwę kremu czekoladowego.
Nakładamy kolejny czwarty placek biszkoptowy i nakładamy krem tiramisu na boki i wierzch tortu, dokładnie rozsmarowujemy. Na koniec dekorujemy tort według swojego upodobania. Tak przygotowany tort wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego :)